Un poliţist din Galaţi a inventat un accident. Procesul-verbal fictiv a fost folosit pentru a înşela o firmă de asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agentul şef adjunct Mihai Radu, fost şef de post în comuna Griviţa, a completat chiar şi un proces verbal de amendă pentru accidentul închipuit. El este acuzat de abuz în serviciu, fals în înscrisuri şi înşelăciune, procesul penal urmând să înceapă în câteva zile.

Magistraţii gălăţeni au demarat cercetarea judecătorească în procesul în care Mihai Radu, fost şef de post în comuna gălăţeană Griviţa, este acuzat de abuz în serviciu, fals în înscrisuri şi înşelăciune. Dosarul a fost iniţial la Judecătoria Galaţi, însă a fost strămutat la instanţa din Lieşti la solicitarea inculpatului.

Reclamat de firma de asigurări înşelată

Poliţistul a ajuns în boxa acuzaţilor după ce o companie de asigurări a depus în septembrie 2009 o plângere penală împotriva lui. Inspectorii de asigurări au sesizat magistraţilor că agentul şef adjunct Mihai Radu a întocmit, în 14 octombrie 2008, un proces-verbal de contravenţie în fals, prin care a constatat  un accident rutier inexistent.

Poliţistul a consemnat în document că într-o coliziune produsă pe raza comunei Griviţa au fost implicate o autospecială cu semiremorcă şi un autocamion. Vinovat de accident ar fi fost Valentin Popleanu, şoferul autocamionului (care recunosştea că ar fi lovit din spate semiremorca), care şi-a dat apoi şi acordul ca reparaţia să se facă în baza  poliţei RCA pe care o deţinea.

Firma de asigurări la care Valentin Plopeanu avea poliţa RCA a plătit reparaţiile, a căror valoare s-a ridicat la 69.000 de lei, dar a făcut şi verificări, din care a reieşit că, în realitate, procesul-verbal întocmit de poliţist era făcut pe baza unui scenariu închipuit.

Au dat cu oiştea-n gard şi au pretins ca a fost accident rutier

Natura avariilor la cele două autovehicule a ridicat încă de la început suspiciuni cu privire la împrejurările în care acestea s-au produs. Investigaţiile făcute de inspectorii firmei de asigurări avea să le confirme suspiciunile, aşa că au sesizat procurorii.

În urma cercetărilor, procurorii au demarat urmărirea penală şi împotriva lui Iulian Palade (administrator la SC Biacor Oil SRL - proprietarul autotrenului) şi a lui Cătălin Liviu Rubică, dispecer la aceeaşi firmă, pentru înşelăciune şi complicitate la înşelăciune. Anchetatorii au stabilit că autocamionul care se presupune că ar fi provocat accidentul a fost folosit la lucrări agricole doar în judeţul Brăila şi nu a fost dat niciodată spre folosinţă unei alte persoane.

În plus, în urma unei expertize auto s-a stabilit că „cel mai probabil autotrenul şi remorca au intrat într-o evoluţie necontrolată ca urmare a parcării ansamblului pe o zonă în pantă, fără o asigurare corespunzătoare, intrând în impact cu un stâlp vertical din lemn impregnat cu gudron”. Mai pe româneşte, autotrenul a fost parcat fără a avea frâna de mână trasă, aşa că a luat-o la vale şi s-a izbit de un stâlp de telegraf. Caz în care poliţa RCA nu acoperă niciun fel de daună, deci reparaţia urma să se facă pe cheltuiala firmei.

Culmea este că procesul-verbal de contravenţie întocmit de Mihai Radu pe numele lui Valentin Plopeanu nu a fost nici măcar comunicat pentru luare în debit la Finanţe. Asta, poate, şi pentru faptul că amintita persoană nu a fost nici până în prezent identificată, existând suspiciunea că numele a fost inventat de poliţist.

Prima înfăţişare în proces a avut loc pe 19 mai, însă judecata s-a amânat din motiv de lipsă de apărare a inculpaţilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite