Un medic rezident din Galaţi a făcut o declaraţie notarială prin care este de acord să-i fie prelevate organele în caz de moarte cerebrală

Un medic rezident din Galaţi a făcut o declaraţie notarială prin care este de acord să-i fie prelevate organele în caz de moarte cerebrală

Medicul Alexandru Nechifor este şi donator de sânge FOTO Colecţia personală

Alexandru Nechifor este medic rezistent la Spitalul Clinic de Urgenţă din Târgu Mureş, este asistent universitar la Facultatea de Medicină de la Universitatea „Dunărea de Jos” şi este doctorand la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Este şi politician, fiind consilier judeţean de Galaţi, ales pe listele PSD.

Medicul rezident Alexandru Nechifor, din Galaţi, a decis să tragă un semnal de alarmă cu privire la situaţia critică din România în privinţa transplanturilor, mai exact faţă de numărul mic de donatori de organe şi ţesuturi comparativ cu numărul mare al pacienţilor care necesită transplant.

Pentru că o mie de vorbe nu fac cât o faptă, medicul a hotărât să de un exemplu personal, aşa că a mers la un notar  şi a dat o declaraţie autentificată prin care arată că este de acord să i se recolteze organele şi ţesuturile, dacă intră în moarte cerebrală. A postat totul pe contul pe care îl are pe un site de socializare

„În România în momentul de faţă există peste 5.000 de persoane care aşteaptă un transplant, insă pe parcursul întregului an 2017 au fost numai 65 de donatori, 3,25 donatori la 1 milion de locuitori, la jumătate faţă de 2016. Ce putem face? Din momentul în care ne naştem, există certitudinea că va fi şi un final al călătoriei noastre pe pamânt. Donarea de organe reprezintă gestul suprem pe care îl putem face, un gest de nobleţe care poate salva vieţi. Putem avea această opţiune în timpul vieţii, pentru a nu lasă hazardul să îşi spună cuvântul”, a scris medicul.

„Pentru a da un semnal, personal am ales să urmez pasul legal pentru a intră în Registru Naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule. Am mers la un notar public şi am semnat o declaraţie notarială prin care îmi declar acordul că în cazul în care voi fi în situaţia de moarte cerebrală să devin donator. Este un lucru simplu şi gratuit pe care îl puteţi face cu toţii, şi poate care va reprezenta cândva un ultim şi suprem dar pe care îl puteţi face umaninatăţii”, a mai adăugat Alexandru Nechifor.

„Am făcut acest gest în primul rând ca om. Este o decizie umană, dacă îţi doreşti asta mergi la un notar. În Vestul Europei lucrul acesta se produce cu totul altfel. Acolo  există un acord prezumat şi doar dacă nu vrei dai declaraţie notarială. Părinţii ştiu şi sunt de acord cu ce am făcut iar după ce am postat public chiar o colegă spunea că se va duce să facă acelaţi tip de declaraţie notarială”, a mai spus dr. Nechifor.

Alexandru Nechifor este medic rezident la Spitalul Clinic de urgenţă din Târgu Mureş. A absolvit Facultatea de medicină şi Farmacie de la Universitatea „Dunărea de Jos”  din Galaţi, unde este acum asistent universitar . Se asemenea, este doctorand la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Medicul este şi politician, fiind consilier judeţean de Galaţi, ales pe listele PSD. Alexandru Nechifor nu deţine niciun fel de proprietate (potrivit declaraţiei de avere depuse în iunie 2018), ci doar un credit de 79.000 de lei la o bancă comercială.

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi s-au declarat impresionaţi de gestul tânărului medic, la fel ca numeroşii oameni care au comentat la postarea de pe Facebook a acestuia. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: