Un căpitan de port prieten cu infractorii a compromis o operaţiune sub acoperire contra crimei organizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul de port fusese solicitat să ajute oamenii legii la o descindere ce urma să fie făcută pe un vas panamez, pentru a suprinde traficanţii de ţigări în timp ce încercau să vândă marfa unui ofiţer sub acoperire. În loc să ajute Justiţia, el i-a avertizat pe traficanţi, care au dispărut.

Un caz de contrabandă de proporţii cu ţigări, care părea aproape rezolvat, a fost compromis de un căpitan de port din Galaţi, care a preferat să fie de partea infractorilor.

Faptele s-au petrecut în februarie 2015, atunci când căpitanul de port Cristian Eugen Ignat (angajat al Autorităţii Navale Române – Căpitănia Zonală Galaţi) a fost informat – în calitate de reprezentant al autorităţii portuare -  că pe nava panameză „Ab Vela” ar urma să aibă loc o operaţiune antifraudă de proporţii.

Oamenii legii aveau informaţii că pe amintita navă (un cargou de 6.300 de tdw) s-ar afla o mare cantitate de ţigări de contrabandă, care urma să ajungă la crima organizată din judeţele galaţi şi Brăila, motiv pentru care au infiltrat un ofiţer sub acoperire pentru a încerca o tranzacţie şi un flagrant.

Cazul părea relativ simplu, căci nava era ancorată în rada portului Galaţi, iar prinderea infractorilor şi capturarea ţigărilor (se pare că era vorba de peste un sfert de milion de pachete de ţigări) era iminentă. A intervenit însă Cristian Eugen Ignat, care, s-ar părea că din lăcomie (deşi nu este clar ce avantaje materiale a obţinut din toată povestea – probabil că aspectul va fi elucidat pe parcursul procesului), a distrus întreaga operaţiune.

I-a informat pe traficanţi că au fost „lucraţi”

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori (între timp Cristian Eugen Ignat a fost trimis în judecată, cauza fiind pe rolul Judecătoriei Galaţi), căpitanul de  port i-a informat pe traficanţi că urmează să fie „lucraţi” de investigatorii sub acoperire.

El a transmis informaţia (chiar din sediul Poliţiei de Frontieră, unde tocmai era pus la curent cu detaliile operaţiunii), prin intermediul a două SMS-uri, către un intermediar care, la rândul lui, i-a informat pe contrabandişti.

Mesajele au fost descoperite atât în telefonul lui Cristian Eugen Ignat, cât şi în cel al intermediarului (care are calitatea de martor-denunţător în dosar), aşa că nu există dubii că „trădarea” n-ar fi avut loc.

Operaţiunea de capturare a contrabandiştilor a eşuat, marfa dispărând de la bordul navei până să ajungă  echipele de intervenţie. Căpitanul de port a negat iniţial că ar fi implicat în vreun fel, dar ulterior, pus în faţa dovezilor, a recunoscut că a divulgat informaţiile, dar le-a declarat procurorilor că asta nu ar înseamna o încălcare a legii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite