Un aparat medical pentru tratarea cancerului, produs în SUA, a ajuns la Spitalul Judeţean Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipamentul medical a ajuns la Spitalul Judeţean Galaţi, sursa: CJG
Echipamentul medical a ajuns la Spitalul Judeţean Galaţi, sursa: CJG

A ajuns la Galaţi cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului. Echipamentul medical a fost adus la Spitalul Clinic Judeţean “Sf. Apostol Andrei” Galaţi, iar specialiştii au început deja montarea lui în cel de-al doilea buncăr al unităţii medicale.

La Galaţi se află unul dintre puţinele centre medicale din ţară dotate cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului şi singurul din această zonă a ţării. În curând, autorităţile vor inaugura şi singurul centru din regiune de diagnosticare a tumorilor cu ajutorul unui PET-CT.

„Vorbim de echipamente medicale performante, care cresc şansele de vindecare, acţionând precis doar asupra tumorii. La Galaţi, de la punerea în funcţiune a primului accelerator liniar de particule, au fost trataţi peste 1800 de pacienţi din toată regiunea, specialiştii afirmând de mai multe ori că între 60 şi 80% dintre cazurile de cancer sunt tratate cu ajutorul radioterapiei”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Noul accelerator liniar este un echipament medical produs în Statele Unite ale Americii, dotat cu un sistem suplimentar de imagistică şi cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament şi a dozelor de radiaţii înainte de realizarea procedurii medicale.

“Creşte şi mai mult calitatea tratamentului datorită sistemelor tehnice avansate cu care este dotat noul accelerator liniar de particule. În acest moment, specialiştii lucrează la montarea acestui modern echipament medical, după care vor demara activităţile de calibrare, testare şi autorizare. De asemenea, în interiorul buncărului se lucrează la ultimele finisaje”, a adăugat Costel Fotea.

Valoarea acceleratorului liniar, a tuturor accesoriilor şi a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalarea echipamentului medical este de 2,1 milioane de dolari, fonduri prin Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătăţii. 

Vă recomandăm şi:

Primul heliport medical din Sud-Est, cu sistem de aterizare pe timp de noapte

FOTO Cum arată şi cât a costat prima parcare supraetajată din Galaţi. Clădirea tocmai a fost inaugurată

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite