VIDEO Un angajat al ArcelorMittal Galaţi a furat din combinat 13 kilograme de niobiu, metal rar folosit la blindaje şi rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sub paltonul oţelarului agenţii de pază au găsit niobiu. Foto: Costin Barbu
Sub paltonul oţelarului agenţii de pază au găsit niobiu. Foto: Costin Barbu

Niobiul care este utilizat la fabricarea oţelurilor speciale, dar şi a materialelor superconductoare şi a bijuteriilor, se comercializează pe piaţa neagră cu 1000 de lei kilogramul. Hoţul a declarat că intenţiona să-l vândă la „fier vechi”.

Nicolae Ion, angajat la ArcelorMittal, secţia Oţelărie1, a încercat să iasă pe poarta combinatului siderurgic având ascunse sub haine 13 kilograme de Niobiu, un metal rar utilizat în metalurgie pentru obţinerea oţelurilori speciale. 

Spre ghinionul hoţului, personalul de pază al combinatului l-a oprit pentru control şi a descoperit furtul. În urma sesizării primite, dispeceratul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Galaţi a direcţionat în zonă o patrulă.

„A fost identificat pe N. Ion, de 54 de ani, din municipiul Galaţi, angajat al S.C. Arcelor Mittal S.A., fără antecedente penale. Asupra acestuia s-a găsit cantitatea de niobiu pe care lucrătorul încerca să o scoată din combinat ascunsă sub palton, legată de brâu. Din declaraţiile lucrătorului de la Oţelărie 1 reiese faptul că a găsit cele 13 kg de niobiu, le-a ascuns în fişet, iar la sfârşitul programului de lucru le-a luat ca să le valorifice la un centru de colectare a fierului vechi”, ne-a declarat capitanul Costin Barbu, purtătorul de cuvânt al IJJ Galaţi. 
Jandarmii gălăţeni au întocmit actele de constatare a furtului astfel că oţelarul va fi cercetat penal, iar niobiul a fost restituit combinatului.

Pe piaţa neagră un kilogram de niobiu se vinde cu 1000 de lei, la un preţ mult subevaluat.

Niobiul face parte din clasa metalelor rare (alături de titan, tantal, zirconiu, vanadiu şi altele). De culoare cenuşiu-deschis, lucios, are o mare duritate şi este foarte rezistent la coroziune. Este întrebuinţat la fabricarea oţelurilor speciale, mai ales a celor inoxidabile dar şi în domeniile  electronicii (la fabricarea superconductoarelor), aviaţiei şi energiei atomice.

Niobiul este considerat un metal de importanţă strategică întrucât aliajele la care este folosit se caracterizează printr-o remarcabilă rezistenţă la temperaturi ridicate care le face ideale pentru blindaje şi camerele de ardere ale motoarelor avioanelor cu reacţie şi ale rachetelor. Niobiul se topeşte la 2.468 de grade Celsius şi atinge punctul de fierbere la aproape 5000 de grade Celsius.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite