Ultima „fiţă“ infracţională la frontiera de est a României: cărţi de identitate bulgăreşti, falsificate de basarabeni pentru a ajunge la muncă în UE

Ultima „fiţă“ infracţională la frontiera de est a României: cărţi de identitate bulgăreşti, falsificate de basarabeni pentru a ajunge la muncă în UE

Documentele false au fost descoperite în Vama Oancea FOTO Poliţia de Frontieră

Metoda este folosită în special de basarabenii şi ucrainenii care vor să intre în România (iar de aici în restul Europei) dar nu au cetăţenia unui stat UE. Cei care folosesc metoda speră că poliţiştii de frontieră români, de la graniţa de est, nu vor fi la fel de atenţi la cărţile de identitate bulgăreşti ca la cele româneşti, deci nu vor descoperi falsurile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Faptul că mulţi dintre românii din Basarabia şi Ucraina au reuşit să obţină cetăţenia română şi, pe baza acesteia, au putut să meargă să muncească legal în orice stat al Uniunii Europene (cu beneficiile aferente) i-a ambiţionat pe conaţionalii lor care nu au parte de privilegiul liberei circulaţii în UE. 

Însă cum ambiţia nu ţine loc de carte de identitate românească, în Moldova de pe malul estic al Prutului s-a pus la punct, în ultimii ani, o vastă reţea de falsificatori de acte de identitate. În cursului anului 2018, poliţiştii de frontieră de la Galaţi, Iaşi, Vaslui şi Botoşani au descoperit sute de cărţi de identitate false, situaţie care, se pare, le-a dat de gândit falsificatorilor, care au schimbat abordarea.

De la o vreme, la frontiera de est sunt descoperite mai ales cărţi de identitate bulgăreşti falsificate, posesorii documentelor contrafăcute sperând, probabil, că poliţiştii de frontieră le identifică mai greu decât pe cele româneşti.

Cea mai recentă descoperire a unui act de identitate bulgăresc falsificat a fost făcută în data de 13 februarie 2019, în jurul orei 11,00, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea (judeţul Galaţi), unde s-a prezentat pentru a intra în ţară, ca pasager într-un autoturism marca Mercedes, înmatriculat în Bulgaria, cetăţeanul din Republica Moldova Vitali C., în vârstă de 22 de ani.

La controlul de frontieră, existând diferenţe între fizionomia bărbatului şi fotografia din paşaportul biometric moldovenesc prezentat la control, poliţiştii de frontieră i-au solicitat acestuia să prezinte şi un alt document de identitate, ocazie cu care a prezentat o carte de identitate cu însemnele autorităţilor bulgare.

„Având suspiciuni cu privire la autenticitatea cărţii de identitate, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare şi au constatat că aceasta nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale uneia autentice, fiind falsă. Cu privire la cele constatate, C.V. a declarat că a procurat cartea de identitate de la un conaţional, în schimbul sumei de 100 euro. Totodată, tânărul a declarat că nu avea cunoştinţă despre faptul că documentul în cauză este fals”, a declarat Mădălina Carp, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei de Frontieră Galaţi..

Poliţiştii de frontieră efectuează în acest caz cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările