Trucurile care te ajută să dormi liniştit şi să scapi de terorile nocturne: „Coşmarurile apar pe fondul unei cantităţi mari de adrenalină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

În timpul somnului, creierul încearcă să rezolve conflictele de peste zi. Cu cât tensiunile acumulate sunt mai mari, cu atât mai mare este şi prezenţa coşmarurilor. Scenariile din vis ne maturizează afectiv şi ne pregătesc să facem faţă zilei de mâine, dar sunt influenţate şi de anumite lucruri cu care intrăm în contact înainte de a merge la culcare.

Cercetătorii din domeniu au arătat că visele pot reprezenta indicii importante în ceea ce priveşte starea de sănătate a oamenilor, iar coşmarurile sunt un semn al stresului. Putem alunga visele neplăcute dacă înainte de culcare ţinem cont de câteva trucuri esenţiale pentru odihnă.

Mirosuri dulci, vise dulci

Un studiu recent a demonstrat că mireasma florilor poate contribui pozitiv la calitatea viselor, pe când mirosul sulfului a dus la coşmaruri. Astfel, cercetătorii au înţeles de ce un odorizant cu parfum de liliac, de exemplu, este sinonimul unui somn liniştitor, cu vise frumoase.

Sunetele

În timpul somnului, sunetele ajung la creier printr-o „fereastră” mică. Pentru a nu ne trezi brusc, alarma ceasului deşteptător nu trebuie să fie agresivă. Ne ajută mult sunetele care imită valurile mării.

Evită mâncarea picantă

Indigestia vine la pachet şi cu un somn agitat, aşa că este indicat să eviţi alimentele picante şi să mănânci cu cel puţin două ore înainte de a te culca. De asemeneaa, cofeina are un rol perturbator.

Evită dormitul pe burtă

Eşti predispus la coşmaruri? Ei, bine, calitatea viselor ţine şi de poziţia în care dormi. Un nou studiu publicat în „Jurnalul Viselor” a demonstrat că atunci când dormi pe burtă ai vise în care te temi de diverse situaţii. Ipoteza este susţinută de felul în care respirăm în acea poziţie. Pentru vise plăcute, caută să îţi corectezi postura.

Atenţie la Vitamina B6

Acest supliment este responsabil de faptul că organismul nostru transformă o parte din aminoacizii pe care îi mâncăm în neurotransmiţători care ne afectează visele. Pentru a nu avea coşmaruri, medicii recomandă să nu faceţi exces de Vitamina B6.

Nu lua antidepresive fără prescripţie

Deşi aceste medicamente au rolul de a te calma, sunt clase de antidepresive care contribuie la apariţia coşmarurilor. Dacă sunteţi nevoit să luaţi astfel de medicamente, cereţi sfatul specialistului, deoarece creierul fiecărui om reacţionează diferit.

„La schimbarea stadiilor somnului există o instabilitate electrică a creierului. De obicei coşmarurile apar la trecerea în REM (mişcarea rapidă a ochilor) şi la alte stadii sau viceversa. Practic, pe fondul unei anxietăţi, a unei cantităţi mari de adrenalină, a unei încărcări psihice crescute apar coşmarurile. Acestea pot fi însoţite şi de alte tulburări. Dacă vorbim de tulburări motorii în somn, deja e o problemă neurologică”, a explicat dr. Sînziana Lovin, expert în probleme de somn.

Renunţarea la fumat



Scăderea consumului de nicotină îmbunătăţeşte activitatea creierului, iar visele plăcute devin mai frecvente. Dacă aţi fost dependent de ţigări pentru foarte mult timp, există însă şanse de peste 60 la sută de a visa că fumaţi, chiar şi după un an după ce aţi renunţat la acest viciu.

Dietele drastice, inamicii viselor plăcute

Curele de slăbire şi lipsa zahărului din sânge pot duce la coşmaruri. Persoanele care ţin diete drastice şi anorexicii viseaza adesea porţii mari de mâncare. În cazul lor, specialiştii recomandă o gustare în timpul nopţii, Astfel, o banană şi un pahar cu lapte îi pot ajuta să aibă apoi un somn profund.

Nu viziona filme de groază înainte de culcare

Experţii în probleme de somn sunt de părere că ultima activitate înainte de a merge la culcare contează cel mai mult. Astfel, muzica pe care o ascultaţi, emisiunea pe care o urmăriţi, cartea pe care o citiţi sau discuţia cu partenerul de viaţă pot influenţa visele. Pentru a preîntâmpina coşmarurile, gândeşte-te la vacanţă şi petrece timpul în compania celor dragi.

În urma unui studiu, s-a constatat că riscul de a avea coşmaruri este de trei ori mai crescut în rândul persoanelor care au bătăi neregulate ale inimii, în timp ce riscul creşte de până la şapte ori în rândul persoanelor care acuză dureri în piept. În unele cazuri, oamenii au relatat că au avut paralizie în timpul somnului.

„Terorile nocturne fac parte din categoria parasomniilor. Acestea sunt manifestări care nu sunt legate neapărat de somn, ci de această instabilitate electrică la trecerea dintre stadii şi se diagnostichează prin polisomnografie completă. Cu alte cuvinte, pacientul doarme o noapte într-un laborator de somn, cu electrozi care măsoară activitatea electrică a creierului şi funcţiile celorlalte organe”, a conchis dr. Sînziana Lovin, expert în probleme de somn.

Pentru un somn odihnitor, nu consumaţi alcool şi tutun înainte de culcare, aerisiţi dormitorul şi evitaţi stresul.

 

femeie fumeaza
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite