Triplu olimpic la ştiinţe exacte, dar visează să ajungă cântăreţ de muzică uşoară. „Este important să ai baza“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Pripoaie Foto: Valentin Trufaşu
Răzvan Pripoaie Foto: Valentin Trufaşu

Răzvan Pripoaie, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, se numără printre puţinii adolescenţi din România care au reuşit să devină olimpici la trei materii în acelaşi an. Deşi excelează la ştiinţele exacte şi vrea să devină profesor universitar, adolescentul este pasionat şi de muzică, în special de cea uşoară, unde doreşte să îşi pună amprenta prin voce şi compoziţii.

Răzvan Pripoaie (15 ani), elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, este un adolescent polivalent, atras deopotrivă de matematică, informatică şi fizică, dar şi de muzică. A învăţat să citească de la 3 ani, iar la 5 ani ştia să facă adunări şi înmulţiri, spun părinţii lui.

Tânărul a devenit pentru prima dată olimpic în clasa a V-a, când a câştigat olimpiadele judeţene la matematică şi informatică, obţinând şi medalia de bronz la ultima materie. În clasa a VI-a, a repetat performanţa din anul anterior la olimpiadele judeţene de matematică şi informatică, adjudecându-şi medalia de argint la matematică. Răzvan a continuat seria performanţelor şi în clasa a VII-a, când a ocupat locul întâi la Olimpiada Judeţeană de Informatică şi locul al doilea la cea de Matematică, trecându-şi în cont două medalii de bronz la concursurile naţionale.

În clasa a VIII-a, s-a concentrat pe Evaluarea Naţională, iar în clasa a IX-a a revenit cu rezultate foarte multe la olimpiade. A obţinut locul întâi la Informatică şi locul al doilea la Fizică, trecându-şi în cont argintul la Olimpiada Naţională de Informatică din acest an.

Când vorbeşte de matematică, fizică şi informatică, lui Răzvan i se luminează faţa: „Am avut întotdeauna o pasiune pentru matematică, pentru logică, pentru partea asta reală a învăţării. Mi se pare foarte intrigant şi foarte frumos să programezi un calculator să facă ce vrei tu. La matematică şi la fizică trebuie să te gândeşti mult în perspectivă, asta îmi place, cum să abordezi o anumită problemă ca să ajungi la un anumit rezultat. Dacă nu îţi iese într-un anumit mod, trebuie să încerci altfel să rezolvi problema. Îmi place această provocare“.

Tocmai pentru că este atât de pasionat de ştiinţele exacte, îşi doreşte ca după absolvirea facultăţii să devină profesor universitar, urmând să se decidă dacă va preda Matematică, Fizică sau Informatică, una dintre cele trei pasiuni ale sale. Acum nu poate face diferenţa între ele, pentru că îi plac la fel de mult şi speră ca pe viitor să nu fie obligat să aleagă doar una dintre aceste materii pentru a le preda studenţilor.

Face canto de şapte ani

Până atunci, se gândeşte să dezvolte mai multe jocuri pe calculator, ţinând cont de pasiunea sa pentru programare. Nu va fi vorba de jocuri de strategie sau prin care să stimuleze creativitatea jucătorilor, ci se va lăsa dus de inspiraţia pe care o va avea la acel moment. Nici nu se gândeşte să plece să studieze în afară, cu atât mai puţin să rămână în străinătate, pentru că nu se poate imagina fără prieteni şi familie.

O altă mare pasiune a lui Răzvan este muzica. Olimpicul face canto de şapte ani şi ne declară deschis că i-ar plăcea foarte mult să devină cântăreţ de muzică uşoară. Idolul său din copilărie a fost Ştefan Bănică Jr., mai ales datorită modului în care se mişcă pe scenă, dar acum este atras şi de muzica pop şi pop rock. Se gândeşte să devină şi compozitor, şi chiar producător la o casă de muzică.

olimpic 3

A câştigat şi s-a clasat pe podium la mai multe concursuri naţionale şi locale de muzică uşoară, iar pe viitor nu vede niciun impediment în a fi atât cadru didactic, cât şi cântăreţ de muzică uşoară. Părinţii i-au înţeles pasiunea pentru muzică şi îl vor susţine în tot ceea ce va decide să facă pe viitor.

După absolvirea facultăţii, este interesat să dezvolte programele din spatele maşinilor care realizează în prezent diverse operaţiuni şi se gândeşte să creeze un program pentru un robot care să fie bun la toate. Să îl asiste pe cel care îl deţine la lucrurile pe care le face zilnic în casă, să îi fie consilier, psiholog, dar care să ştie şi să gătească. Pentru Răzvan nu este un program deloc utopic, mai ales că programarea nu are limite în prezent, iar dezvoltarea unui robot care să combine aceste funcţii a început deja în centrele de cercetare.

„Sunt foarte atent la clasă“

Îi place actualul sistem de învăţământ din România pentru că elevii învaţă câte puţin din toate materiile, deci partea de cultură generală este bine acoperită, spre deosebire de alte ţări. „Eu întotdeauna am mers pe calea de mijloc, pentru că este bine să fii echilibrat în toate. Dacă eu decid să mă axez pe partea de uman şi să dau la Filologie, ştiu română şi istorie ca să pot face asta. Este important să ai baza“, ne explică Răzvan.

Adolescentul crede însă că sistemul de învăţământ are şi o mare problemă, pentru că încarcă elevii cu foarte multe lecţii şi teme. Copiii stau la şcoală şase sau şapte ore pe zi, apoi fac lecţii acasă alte trei-patru ore şi nu le mai rămâne decât puţin timp sau deloc pentru relaxare, socializare şi alte lucruri. Totul se reduce la şcoală şi învăţat, iar Răzvan crede cu tărie că acest lucru poate fi schimbat.

În viziunea lui, reducerea informaţiilor predate elevilor doar la ceea ce este esenţial la o materie sau alta ar rezolva atât problema numărului mare de ore cu care sunt încărcaţi copiii la şcoală, cât şi a temelor pe care le primesc acasă. „Eu sunt foarte atent la clasă şi ce reţin acolo mă ajută acasă să îmi fac temele. Cred că şi asta este o soluţie foarte bună: să înveţi mai mult din clasă“, punctează olimpicul.

Răzvan crede că sistemul de învăţământ poate fi adaptat, astfel încât elevii să aibă atât cultură generală, cât să şi aprofundeze materiile de care sunt pasionaţi pentru a nu fi nevoiţi să se pregătească singuri acasă pentru olimpiade sau alte concursuri naţionale, aşa cum se întâmplă în prezent. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite