Alte trei cutremure în doar 40 de minute la Galaţi. Oamenii sperau că totul s-a terminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, între 14.29 şi 15.11, Institutul Naţional de Fizica Pământului a înregistrat nu mai puţin de trei cutremure, cel mai mare fiind de 3,8 grade pe scara Richter.

Cei aproape 400 de oameni din satul Izvoarele, care locuiesc în zona afectată de ultimele cutremure, au crezut că dacă până la ora 11.00 nu au avut parte de noi seisme au scăpat de ce era mai rău. Din păcate, după prânz au apărut noi mişcări tectonice. Primul cutremur, cel mai mare de astăzi, a avut 3,8 grade pe scara Richter. A fost urmat de alte două seisme, mai mici ca intensitate: unul de 2,8, celălalt de 2,5 grade pe scara Richter. Din fericire pentru ei, nu au fost semnalate pagube. La faţa locului se află doi specialişti din cadrul Institutului Naţional de Fizica Pământului care le spun oamenilor tot ce se întâmplă. 

Seismele din zona Galaţi, un fenomen natural, sunt monitorizate cu toţi specialiştii aflaţi la dispoziţie, iar Prefectura şi Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă sunt pregătite „pentru orice fel de situaţie", a declarat premierul Ponta pentru Mediafax, adugând însă că specaliştii nu s-au mai confruntat cu aşa ceva.

El a arătat că a primit, joi dimineaţa, o informare din partea specaliştilor aflaţi în zonă, dar că mai mult de atât nu au putut nici aceştia să îi spună. „Ceea ce se poate face este monitorizarea permanentă, elaborarea unor scenarii tehnice privind cauza - este vorba de ultimele inundaţii, creşterea nivelului pânzei freatice - şi sunte pregătiţi dacă se întâmplă ceva. Este ceva cu totul şi cu totul nou, nu există un precedent în România", a spus Ponta.

Mihai Diaconescu, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a făcut vineri o prezentare a zonei din punct de vedere seismic, precizând că un rezultat preliminar al investigaţiilor specifice va fi disponibil în circa două săptămâni, după o analiză comparativă a datelor culese din teritoriu. Cercetătorul a subliniat că, în opinia sa, este aproape exclusă existenţa unor caverne, date fiind straturile extrem de bine consolidate ale scoarţei în regiune, iar alunecările de teren sunt puţin probabile întrucât zona este terasată corespunzător.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite