Topul celor mai profitabile firme din Galaţi. 25 dintre ele au scos profituri de peste un milion de euro în 2015

Topul celor mai profitabile firme din Galaţi. 25 dintre ele au scos profituri de peste un milion de euro în 2015

Imagine de la Topul PIMM Galaţi 2016 FOTO C Crângan

Firma Arcada Company este performera topului, cu un profit de 14,2 milioane de euro. Este urmată de retailerul Arabesque, cu un profit de 13,1 milioane de euro şi de firma de reciclare Phoenix Slag Services, cu 7,1 milioane de euro. În top se regăsesc şi numeroase firme ale căror performanţe sunt controversate, dat fiind că au monopol în relaţia cu clienţii sau sunt abonate la banii publici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pare destul de incomod să vorbim despre profit în aceste vremuri destul de frământate din punct de vedere economic, când giganţii industriali se usucă pe propriile picioare, iar micile afaceri mor sub presiunea marilor reţele comerciale şi a multinaţionalelor.

Şi totuşi, există societăţi care reuşesc să facă profituri considerabile, demonstrând că se poate face performanţă economică şi în condiţii generale mai puţin favorabile. O arată topul celor mai profitabile firme private din Galaţi, dat publicităţii pe 6 octombrie 2016 de către Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM).

„Chiar dacă 2015 nu au fost un an tocmai strălucit pentru economia românească, o să vedeţi că sunt multe  firme din Galaţi care au reuşit nu doar să reziste, ci şi să facă profituri frumuşele”, ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.

Întreprinderi mari: Arabesque este premiantul anului

Aşa cum de altfel ne-a obişnuit, retailerul cu afaceri în mai multe ţări din Europa de Est (profilat în special pe materiale şi furnituri speciale pentru construcţii), Arabesque SRL Galaţi, este una dintre firmele româneşti cu cel mai sănătos trend economic.

În 2015, a realizat o cifră de afaceri de peste 1,5 miliarde de lei (circa 334 milioane de euro) şi a făcut un profit brut de 58,8 milioane de lei (adică în jurul a 13,1 milioane de euro).

Firma are peste 2.600 de salariaţi răspândiţi în toată România, dar şi în ţările vecine, căci Arabesque este singurul retailer din Galaţi care începe să capete caracteristici de multinaţională.

Pe locul doi s-a clasat Phoenix Slag Services SRL (companie care se ocupă cu reciclarea materialelor din halda de zgură a combinatului siderurgic), cu un profit de 32 de milioane de lei (circa 7,1 milioane de euro) şi o rată a profitului ameţitoare: 30% din cifra de afaceri.

Pe poziţia a treia se află Mairon SA, cu un profit de 28 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei.

În top 10 au mai intrat Şantierul Naval Damen (profit de 28 de milioane de lei, adică în jur de 6,2 milioane de euro), Apă Canal SA (18 milioane de lei profit; aspect care merită un articol distinct, dat fiind că societatea are capital public, asigură servicii către consumatori captivi, dar, prin tarife mult supradimensionate, face un profit artificial şi nemeritat), ICEPRONAV (7,5 milioane lei), Katy SRL (4,7 milioane lei), NAVROM SA (4.6 milioane de lei), Selir SRL (4.6 milioane de lei) şi Alewinsje Marine SA (4,2 milioane de lei).

Surprinde prezenţa pe locul 15 a unei alte societăţi cu capital public – Administraţia Pieţelor Galaţiului – care face un profit de 1,3 milioane de lei, în vreme ce pe locul 16 se află o firmă de... pază, Security WBC SRL (1,1 milioane de lei profit).

O firmă mijlocie mai mare decât firmele mari

La capitolul firme mijlocii, primul loc este adjudecat, deloc surprinzător, de  Arcada Company SA, o firmă integrată, care are activităţi în construcţii (inclusiv super-specializate), dar şi în agricultură şi industria alimentară (în special panificaţie).

Profitul realizat în 2015 de Arcada este cel mai mare înregistrat de o firmă din judeţul Galaţi (depăşeşte toate firmele mari), respectiv 64,7 milioane de lei, adică aproximativ 14,2 milioane de euro.

Pe locul 2 se află ArcelorMitttal Turbular Products (16,7 milioane de lei profit), pe locul 3 se situează DMT Marine Equipment SA (13 milioane de lei), iar pe poziţia a 4-a găsim Tancrad SRL (12,1 milioane de lei).

Top 10 este completat de Navrom BAC SRL (7,4 milioane de lei), Lemacons SRL (6,8 milioane de lei), Rojevas 2000 SRL (6,3 milioane de lei), Staer Internaţional (6 milioane de lei), Dymanic Selling Group (5,5 milioane de lei) şi Helmers SRL (5,3 milioane de lei).

Mici, dar tari

La secţiunea firmelor mici, topul este condus de Citadina 98 SRL (firmă din grupul Vega), cu un profit de 11,3 milioane de lei la o cifră de afaceri de 68,6 milioane de lei.

Completează podiumul Bureau Veritas Romania Controle Internaţional SRL (profit de 5,8 milioane de lei şi Expresskar SRL (4,4 milioane de lei).

Şi la secţiunea micro-întreprinderi se fac bani frumoşi. Astfel câştigătoarea secţiunii, Amiro Grup SRL, reuşeşte să facă un profit de 4,2 milioane de lei la o cifră de afaceri de 8 milioane de lei, ceea ce înseamnă o rată fabuloasă a profitului: peste 50%. Asta cu doar patru salariaţi.

În ediţiile viitoare vom reveni cu analize ample legate activitatea firmelor gălăţene de top, dar şi de modul cum au reuşit acestea să facă profituri consistente. Dincolo de performanţele manageriale de aplaudat, veţi putea descoperi şi numeroase situaţii în care profitul este bazat pe activităţi cu caracter de monopol (care nu-s deloc puţine!) sau pe contracte grase cu entităţile publice, de la primării şi consilii judeţene, până la şcoli şi spitale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările