Topul alimentelor cu care ne pregătim organismul pentru „hibernare“. Chimionul, un întăritor al imunităţii puţin cunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii recomandă consumul de fructe şi legume FOTO Adevărul
Nutriţioniştii recomandă consumul de fructe şi legume FOTO Adevărul

Toamna este perioada propice întăririi şi pregătirii organismului pentru sezonul rece. Medicii şi nutriţioniştii recomandă o serie de fructe şi legume care ajută creşterea imunităţii.

Natura ne oferă fructe şi legume esenţiale pentru sănătate. Foarte importantă toamna este nuca, pe care o găsim atât în produsele de panificaţie, cât şi în prăjituri. Puţini sunt însă aceia care cunosc indicaţiile consumului de nuci, atât în stare crudă, cât şi prăjite.

Nuca

Nucile, fie crude, fie prăjite, oferă nenumărate beneficii pentru sănătate, fiind bogate în grăsimi, fibre şi calorii, comparative cu alte gustări.

„Nuca aduce un aport de acizi graşi esenţiali, care ajută la sănătatea organismului, asigură necesarul de lipide care protejează atât inima, cât şi elasticitatea vaselor de sânge. Este recomandabil să consumăm nuci atât în stare naturală crudă, cât şi incluse în produsele de cofetărie, fie că sunt prăjite sau crude”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.
ulei de nuca nuci Shutterstock

Mărimea corectă a unei porţii depinde de tipul de nucă, dar o medie rezonabilă este o treime de cană. Şi nu uitaţi să puneţi la socoteală şi crema de alune sau untul de arahide pe care îl serviţi separat.

Avocado

avocado

„Chiar dacă nu este un fruct specific zonei noastre, îl găsim în hypermarket-uri şi este recomandat deoarece este bogat în vitamina C şi asigură un aport corespunzător pentru sănătatea vederii şi a organismului în general, având un rol important şi în creşterea imunităţii. Avocado poate fi introdus atât în alimentaţia sugarului, cât şi la adulţi sau bătrâni”, a mai spus doctorul Valentin Boldea.

O porţie cu adevărat sănătoasa este estimată la doar o cincime dintr-un avocado, deci dacă v-aţi obişnuit să puneţi un fruct întreg la salată, ar fi cazul să vă adaptaţi obiceiul.

Smoothi-ul şi sucul natural

Smoothie

Dacă sunteţi un consumator înrăit al sucurilor proaspete şi nu puteţi renunţa la ele brusc, încercaţi să vă construiţi băutura pe o bază de verdeţuri şi legume şi adăugaţi fructe sărace în zaharuri, cum ar fi fructele de pădure, pentru a le da un gust mai bun.

„Sucul natural este plin de vitamine şi minerale necesare asigurării sănătăţii umane, iar în sezonul toamnei fructele se găsesc din belşug. Un smoothie aduce şi un aport de fibre, necesar digestiei şi funcţionării corespunzătoare a tubului digestiv”, a declarat doctorul Valentin Boldea.

Agava

„Reprezintă o sursă naturală de îndulcitor, conţinând 90 la sută fructoză. Cu ajutorul acesteia îndulcim pe cale naturală atât produsele de panificaţie, cât şi prăjiturile. Este recomandată mai ales persoanelor care suferă de diabet”, spun medicii.

Fructe deshidratate

Fructe uscate

„Bătrânii obişnuiau să pună la uscat, în podul casei, struguri şi alte fructe pentru că acestea aduceau un aport de vitamine în sezonul rece, când nu se mai găseau fructe în stare naturală. Fructele deshidratate sunt utile şi pentru reglarea digestiei, asigurând fibrele necesare funcţionării în condiţii optime a sistemului intestinal”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Roşiile

calarasi rosii

„Conţin vitamine şi minerale. Ele sunt recomandate a fi consumate sub formă de salate, sau incluse în preparatele gătite, asigurând o imunitate crescută”, a spus doctorul Valentin Boldea.

Hummus

hummus foto www.farfuridi.ro

Chiar dacă este întins pe pâine sau servit alături de crudităţi, hummusul conţine multe proteine şi fibre. Totuşi, hummusul cumpărat de-a gata este deseori amestecat cu foarte mult ulei, ceea ce creşte cota de calorii şi îl face mai puţin prietenos pentru nutriţie decât s-ar crede. Aşa că este de preferat să îl preparaţi în bucătăria dumneavoastră.

„Hummus-ul aduce un aport proteic organismului şi este important mai ales în perioadele de post alimentar, când organismul este privat mai ales de proteina animală”, a precizat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Chimionul

Chimion

„Este foarte important pentru sănătate, deoarece are o serie de indicaţii terapeutice şi este bun pentru tratarea afecţiunilor digestive. Gastritele pot fi ameliorate prin consumul de ceai de chimion sau infuzie. De asemenea, îl putem folosi pentru tratarea colicilor abdominale sau a diareilor şi a bronşitelor. Chimionul creşte şi imunitatea prin aportul de substanţe nutritive esenţiale”, a spus doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite