Absurd de România. Satul cu canalizare de 1,5 milioane de euro la care nu-i conectată nicio gospodărie

Absurd de România. Satul cu canalizare de 1,5 milioane de euro la care nu-i conectată nicio gospodărie

Fără branşamente, canalizarea de 1,5 milioane de euro este inutilă. Foto: Arhivă

Dacă localitatea nu face rost urgent de bani pentru a branşa la canalizare, până în septembrie, cele 1.000 de gospodării aparţinătoare, riscă să înapoieze Uniunii Europene finanţarea primită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comuna Tuluceşti din judeţul Galaţi riscă să dea înapoi Uniunii Europene finanţarea de 1,5 milioane de euro pe care a primit-o pentru a-şi construi sistemul de canalizare.  Contractul aferent proiectului prevede că, până în septembrie 2015, cel puţin 1.000 dintre gospodările aşezării ar trebuie să fie branşate la sistem, în caz contrar beneficiarul, adică Primăria, urmând să suporte penalizări.

„Suntem obligaţi prin proiect până în septembrie să realizăm o mie de racorduri. Şi-au construit oamenii băi în case, e normal. Apa aia, care rezultă, undeva trebuie dusă spre epurare”, a declarat Petrică Bratu, primarul comunei.

Între sărăcie şi fudulie

La Tuluceşti, în perspectiva dării în folosinţă a sistemului de canalizare, a fost o adevărată întrecere între săteni în ce priveşte construirea de băi. Numeroşi dintre gospodarii comunei au deja totul pregătit, faianţa pusă pe pereţi, WC-urile şi chiuvetele montate, apa curentă trasă, însă sistemul de scurgere lipseşte, deşi magistralele de evacuare a apei uzate sunt gata încă de anul trecut.

Evident, ar putea să se branşeze pe cheltuiala proprie la canalizarea de 1,5 milioane de euro a Primăriei, însă suma de 1.000 de euro pentru un racord nu-i tocmai la îndemâna oricui.

„E scump, dom’le! Dacă era trei-patru sute de lei, făceam, dar aşa, n-am de unde. Ca să fac toată baia m-a costat 900-1.000 de lei, iar branşamentul ar fi 4-5.000 de lei. N-am de unde!”, ne-a declarat unul dintre săteni.

Primăria n-a primit niciun leu de la buget

Branşarea la canalizare a celor 1.000 de locuinţe din Tuluceşti ar costa doar 100.000 de euro, însă primăria comunei nu dispune de aceşti bani. Potrivit primarului, anul acesta comuna nu a primit niciun leu de la bugetul de stat pentru finalizarea investiţiei, nădejdea fiind la o eventuală rectificare bugetară.

În caz contrar, riscă să restituie banii primiţi de la bugetul european. „N-aş vrea să fim în postura să restituim banii înapoi Uniunii Europene”, a declarat primarul Petrică Bratu.

Preşedintele CJ, o mostră de limbă de lemn

Chestionat în legătură cu situaţia de la Tuluceşti, dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, a dat, pentru Digi TV, o declaraţie stupefiantă.

„Toţi am fi vrut să realizăm mai mult. Trebuie să ai capacitatea de a te limita la cât poţi şi să ai viziunea clară a ce este mai important”, a spus, filosofic, preşedintele CJ.

Este de menţionat că problema finanţării proiectelor de incvestiţii în derulare este una extinsă la Galaţi. Aproape jumătate dintre comunele judeţului se confruntă cu situaţii similare  din cauza sistării susţinerii finnaciare de la bugetul de stat.

CITEŞTE ŞI

O poveste cum nu se mai găseşte. Primarul care a muncit 7 ani fără leafă şi a donat o avere ca să ridice în oraş un spital modern

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările