Testul pentru gripa porcină e o păcăleală

Testul pentru gripa porcină e o păcăleală

Aşa arată testul pentru depistarea gripei porcine. Foto: Adrian Obreja

Testul, care se află de ceva timp în farmacii, este importat din Italia. Medicii spun că rezultatul este improbabil. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică şi cea a Colegiului Farmaciştilor nu recomandă oamenilor să-şi facă acest test.

Ştiri pe aceeaşi temă

Odată cu îmnulţirea cazurilor de îmbolnăvire cu noul virus gripal, AH1N1, farmaciştii din România au pus în vânzare un test, produs în Italia, cu ajutorul căruia curioşii pot afla dacă au fost atinşi de gripa porcină.

Teoretic,  în doar 15 minute acest test vă poate spune dacă suferiţi sau nu de gripă. Numai că rezultatul nu este deloc sigur. Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică nu recomandă efectuarea testului, pentru că nu oferă siguranţa unui rezultat corect.

„Testul rapid nu poate garanta un rezultat exact. Nu ştiu cât se poate afla dacă o persoană este bolnavă sau nu. Ministerul a recomandat să fie retras din farmacii. Nu ne putem baza pe acest test. Dă un răspuns eronat. Poate să dea un răspuns fals negativ sau fals pozitiv. Nu se ştie cum va reacţiona o persoană dacă va afla că este bolnavă. În acelaşi timp, nu ştiu cine va răspunde în cazul în care cineva se îmbolnăveşte sau nu află că s-a îmbolnăvit. Omul poate reacţiona într-un mod ciudat”, a spus Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

În acelaşi timp, nici reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor nu au o părere tocmai bună despre acest test.

“Nimeni nu garantează pentru calitatea acestui test. El nu poate oferi un rezultat sigur. Nu cred că un asemenea test, făcut pe fugă, are cum să depisteze virusul gripal. În acest caz, cred că este treabă cu tentă comercială – o afacere - iar partea profesională îşi pierde din credibilitate”, a declarat Maria Stratulat, preşedinte Colegiul Farmaciştilor Galaţi.

Cum se face testul?

Există un tampon care se menţine într-o nară timp de un minut, după care se introduce într-un tub cu o soluţie specială. Tamponul se freacă de pereţii tubului pentru a amesteca secreţia nazală cu substanţa respectivă.

Testul mai conţine şi o casetă, similară testului de sarcină, în care se va picura amestecul obţinut. Testul se va citi după 10 minute.

Apariţia unei dungi roşii în partea stângă reprezintă testul de control. Atunci când apare şi cea de-a doua dungă, în partea dreaptă, înseamnă că persoan testată este bolnavă de gripa porcină. Marja de eroare este, însă, de peste 30 la sută.

CITEŞTE DETALII DESPRE MEDICII DIN TIMIŞOARA ŞI ARAD, CARE SPUN CĂ TESTUL ESTE FOARTE UTIL

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările