Teii ciuntiţi din Galaţi se usucă, în ciuda asigurărilor date de specialişti că „totul s-a făcut ştiinţific”

Teii ciuntiţi din Galaţi se usucă, în ciuda asigurărilor date de specialişti că „totul s-a făcut ştiinţific”

Teii ciuntiti la Galaţi au început să se usuce. Foto: Costel Crângan

Campania de toaletare a arborilor seculari din oraş, începută acum doi ani, s-a dovedit un fiasco. Primăria a fost amendată, însă asta nu mai foloseşte la nimic, câtă vreme teii uscaţi nu mai învie.

Scandalul ciuntirii teilor seculari din Galaţi, în cursul unei operaţiuni pe care autorităţile locale au botezat-o „toaletare”, este pe cale să reizbucnească. Mai mulţi tei de pe străzile Domnească şi Brăilei  s-au uscat deja, în locul frunzişului bogat de odinioară fiind acum un peisaj dezolant.

Vă remintim că operaţiunea de toaletare a teilor din Galaţi a fost demarată în urmă cu doi ani, municipalitatea argumentând că totul se face ştiinţific, sub coordonarea unui specialist în dendrologie.

Din păcate, în ciuda asigurărilor date de specialişti, lucrurile au scăpat de sub control, iar unii dintre teii ciuntiţi, care până atunci erau perfect sănătoşi, nu au mai pornit în vegetaţie.

Patru arbori uscaţi (sau pe jumătate uscaţi) sunt pe Domnească, în imediata vecinătate a hotelului Dunărea, iar alţi doi sunt pe Brăilei, între intersecţia cu Bălcescu şi aleea către Colegiul Cuza. De asemenea, alţi şase tei seculari ciuntiţi s-au uscat în zona Ţiglina.

Primăria Galaţi a fost amendată pentru modul cum a realizat toaletarea arborilor (tăierile au fost făcute „în verde”, adică în timp ce copacii aveau frunziş), însă amenda a fost contestată în instanţă.

Mii de gălăţeni au protestat, printr-o petiţie electronică, împotriva  ciuntirii teilor din Galaţi (oraşul european care are cea mai lungă stradă cu tei din Europa, respectiv strada Domnească), însă acest lucru nu a fost în măsură să impresioneze municipalitatea, care a continuat toaletările în mai multe zone din urbe.

CITESTE ŞI

Poliţia Galaţi s-a apucat să-i amendeze pe cocalarii care intră cu maşinile pe interzis

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: