Tehnologie performantă, la gunoi. Un punct de colectare a deşeurilor din Galaţi anunţă la dispecerat cât este de plin şi dacă au venit hoţii la el FOTO

Tehnologie performantă, la gunoi. Un punct de colectare a deşeurilor din Galaţi anunţă la dispecerat cât este de plin şi dacă au venit hoţii la el FOTO

Colectorul minune de gunoi de la Galaţi FOTO C Crângan

Deocamdată, proiectul este experimental, deoarece autorităţile locale vor să măsoare în ce măsură soluţia tehnologică bazată pe colectare selectivă şi senzori este eficientă şi poate fi implementată la scara întregului oraş.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că tocmai a demarat un proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor, în cadrul căruia pune la dispoziţia cetăţenilor „un modul modern, securizat şi prevăzut cu senzori pentru detectarea nivelului de umplere, conectat la dispeceratul Ecosal”.

Mai pe înţelesul tuturor, amintitul punct de colectare - care seamănă cu un container de mărfuri obişnuit şi are cinci guri, dintre care trei pentru deşeuri menajere şi câte unul pentru plastic şi sticlă – are în interior nişte senzori care „citesc” gradul de umplere şi îl transmit, prin unde radio, la dispeceratul societăţii de salubrizare.

În acest fel, cei de acolo ştiu exact care este gradul de umplere al fiecărei celule, cam când e nevoie să fie golită de gunoieri şi – deloc lipsit de importanţă – când dă cineva iama în deşeuri („sport” obişnuit la Galaţi, unde „recuperatorii” sparg frecvent containerele de deşeuri reciclabile).

Deocamdată există un singur astfel de modul, care a fost montat în zona Complexului Ancora din Mazepa I, înlocuind cele două puncte de colectare existente acolo. Pentru început, vreme de câteva zile, un angajat al Serviciului Public Ecosal le va explica gălăţenilor cum să folosească sistemul.

În funcţie de cum vor merge lucrurile cu proiectul pilot, sistemul ar putea fi extins. Administraţia locală spune că proiectul face parte din strategia de modernizare a punctelor de colectare selectivă a municipiului Galaţi.

Deja Primăria a scos la licitaţie un contract cu valoarea estimată de 383.000 de lei, adică peste 83.000 de euro fără TVA, pentru realizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Amenajare şi modernizare puncte colectare deşeuri”.

Conform documentaţiei de licitaţie, municipalitatea vrea un sistem destinat colectării prin sistem suprateran/subteran a deşeurilor urbane de pe raza municipiului Galaţi în vederea reciclării şi valorificării lor, dar şi rezolvarea problemelor actuale: eliminarea focarelor de infecţie, a mirosurilor neplăcute, a mizeriei din proximitatea punctelor de colectare, dar şi golirea containerelor în condiţii de igienă.

Un alt proiect public aflat în curs de implementare la Galaţi este colectarea selectivă a deşeurilor în sistem „door to door”. Deocamdată rezultatele sunt încurajatoare, deşi sistemul este aplicat o scară mică.
 

citeste totul despre: