Tânărul crescut la casa de copii care îşi va dedica viaţa salvării mediului. ”Rămân copiii noştri în urmă. Ei sunt cei care vor duce greul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Scutaru (40 de ani) a fost abandonat de mamă la casa de copii pe când avea un an, fiind crescut într-un centru de plasament. Tânărul a trecut peste  umilinţele şi privaţiunile la care a  fost supus şi îşi creşte singur cei doi copii, continuându-şi studiile pentru a-şi împlini visul de a se angaja ca inspector de mediu.

Ionuţ Scutaru (40 de ani) a fost abandonat de mamă la doar un an, intrând astfel în sistemul instituţionalizat de creştere a copiilor. A suferit mult, mai mult decât ar vrea să ne spună, dar a reuşit cumva să depăşească toate umilinţele şi lipsurile de la casa de copii.  Ne-a mărturisit că acolo s-a simţit ca la batalionul disciplinar, fiind umilit şi obligat de copiii mai mari să le spele hainele şi să le dea mâncarea ca să nu fie bătut.

”A fost o copilărie grea pentru că nu am avut părinţii alături de mine, mai ales pe mama, pentru că pe tata nu l-am cunoscut niciodată”, ne mărturiseşte Ionuţ. Şi-a cunoscut mama pe la 7 ani, când a venit la centrul de plasament să îl vadă. Întâlnirea a fost scurtă şi dureroasă. Copilului de atunci i s-a părut că are în faţă o persoană sobră şi întunecată, nicidecum pe mama pe care s-ar fi aşteptat să o vadă, s-a speriat, a început să plângă şi a fugit.

A cerut apoi să nu o mai vadă pentru că nu putea faţă emoţiilor amestecate care îl încercau. Adult fiind, a revăzut-o când a primit locuinţă de la Primărie. S-au mai văzut de câteva ori de-a lungul anilor, i-a cunoscut şi copiii, dar în adâncul sufletului i-a rămas întrebarea ”de ce m-ai abandonat?”. I-a dat răspunsul în cele din urmă, mama justificându-şi gestul prin faptul că nu era căsătorită legal cu tatăl său şi a considerat că ar fi fost ruşinos să aibă aşa copii.

Mai are şase fraţi, toţi împărtăşindu-i soarta. A crescut alături de fratele său la centrul de plasament de la Galaţi, iar cele cinci surori ale sale au fost date la şcoala de fete de la Târgu-Bujor. În ciuda condiţiilor în care a crescut, nimic nu arată prin ce a trecut de-a lungul anilor. Chiar dacă a fost abandonat şi de soţie, şi ea crescută într-un centru de plasament, care l-a lăsat cu doi copii mici de crescut, nu s-a plâns niciodată. Copiilor le vorbeşte frumos de mama lor şi le cere să o respecte, în ciuda celor întâmplate.

La 40 de ani, s-a apucat din nou de şcoală

Principiiile lui de viaţă sunt educaţia şi respectul faţă de sine şi faţă de cei din jur. ”Este o chestie ce ţine de caracterul fiecăruia. E vorba până la urmă de ce vrea fiecare de la viaţă. Ne respectăm prin educaţie. Ca să ajungi ceva în viaţă, trebuie să înveţi. Întotdeuna mi-a plăcut să las ceva frumos în urma mea. Asta îi învăţ şi pe copiii mei”, ne declară Ionuţ.

A urmat liceul nr. 1 din Galaţi şi s-a angajat după absolvire ca sudor la una dintre societăţile care funcţionează pe platforma siderurgică, de unde a fost disponibilizat în urma unei reduceri de personal, iar ulterior a activat în cadrul Poliţiei Locale timp de 12 ani. A fost nevoit să îşi caute din nou un loc de muncă după o restructurare de personal şi la instituţia amintită, activând în prezent la un centru de bătrâni cu nevoi speciale.

La 40 de ani, s-a apucat din nou de şcoală, urmând cursuri postliceale de protecţie a mediului, deşi munceşte 12 ore pe zi. ”Distrugem vegetaţia, distrugem animalele, nu mai putem continua aşa”, susţine Ionuţ. Va urma şi o facultate de profil pentru că este un domeniu de care este extrem de pasionat şi căruia vrea să i se dedice de acum încolo.

”Noi avem o vârstă. Mai trăim 10, 20 de ani şi rămân copiii noştri în urmă. Ei sunt cei care vor duce greul”, punctează tânărul. Singurul regret pe care îl are este suferinţa copiilor după plecarea mamei, de care nu a putut să îi ferească. Chiar dacă a trecut prin mai multe greutăţi decât pot mulţi să ducă, Ionuţ priveşte mereu jumătatea plină a paharului. Se bucură că este sănătos, că are doi copii frumoşi şi speră să activeze pe zona de protecţie a mediului pentru a lăsa ceva frumos în urma lui.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite