Sute de familii gălăţene suferă de sete şi trăiesc în mizerie la 40 de grade cu robinetele secate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de căldură care s-a abătut asupra judeţului nostru este din ce în ce mai greu de suportat. Din cauza că SC Apă Canal a oprit apa rece, sute de pensionari, bolnavi şi familii cu copii mici se chinuie să supravieţuiască la peste 35 de grade Celsius.

Duşul sau chiar băutul unui pahar cu apă, au devenit mari dorinţe. Mai grav este că veceurile s-au umplut, canalizările s-au înfundat şi, din cauza căldurii, mirosul pestilenţial din locuinţe este greu de suportat.

În ciuda porţiei de 50 de litri de apă - pe care conducerea SC Apă-Canal susţine că n-au solicitat-o toate asociaţiile la care s-a sistat furnizarea – pericolul epidemiologic nu poate fi neglijat.  Locatarii, mai ales cei bun-platnici sunt revoltaţi de penitenţa cumplită la care sunt supuşi din cauza vecinilor care nu-şi plătesc întreţinerea.

«Este iadul pe pământ»

Locatarii Asociaţiei 714 din Micro 38 îşi duc traiul mai rău ca-n ţările subdezvoltate. Maria Patache locuieşte la blocul N11, în Micro 28, şi, în ciuda faptului că nu are datorii la întreţinere, este nevoită  să străbată câţiva kilometri pentru a face rost de apă.

„,Mă duc de două ori pe săptămână la Vânători şi îmi aduc apă de acolo, de la fântână. Sunt bolnavă de diabet şi trebuie să consum multe lichide.  Cu ce să ne spălăm pe noi, vasele rufele, veceul ?!  Mirosul se simte deja pe holul blocului”, s-a plâns femeia.

Alţi locatari  cară apă cu bidoanele de la un izvor din cartierul Fileşti. „Suntem disperaţi, nu mai putem trăi în asemenea condiţii. Aducem apă despre care nici nu ştim dacă este potabilă. Este foarte cald şi nu avem apă nici măcar pentru veceu. De ce plătim noi facturile? Vindem tot şi ne mutăm la ţară. Este iadul pe pământ aici”, s-a plâns Maria Munteanu, una dintre locatarele care şi-a plătit facturile.

În aceiaşi situaţie dramatică se află şi câteva familii care au copii mici, de doar câteva luni, şi se tem pentru sănătatea lor.

 „Nu pot să-i fac baie, nu pot să-i fac ceai. Ne descurcăm foarte greu. Este un focar de infecţie în bloc şi asta în condiţiile în care nici vaccinuri pentru copii nu se găsesc. Apa de la cisternă e insuficientă. Sunt pensionari, bătrâni, care nu se pot deplasa” ne-a declarat Alina Săraru, o proaspătă mămică.  

Tot din cauza datoriilor nu primesc apă potabilă nici asociaţiile de proprietari nr.601 şi 619 din Micro 40, 850 din Micro 39, precum şi 335 din Siderurgiştilor Vest.

Gelu Stan, directorul SC Apă Canal, rămâne inflexibil: furnizarea se va relua numai după achitarea a 30% din datorie.
Pe de altă parte, Sanepidul tolerează pericolul epidemiologic.

„Noi nu avem cum să-i obligăm pe cei de la Apă Canal să reia furnizarea apei potabile. Tot ce putem face este să ne asigurăm că cisterna ajunge la oameni”, a declarat Liliana Moise, inspector şef al Inspecţiei Sanitare de Stat.

Este nevoie de 50 de litri pe zi

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi este de acord că 50 de litri de apă, la 40 de grade este  o cantitate suficientă şi oricum nu poate schimba situaţia având puteri limitate. „Noi nu putem să-i obligăm să dea drumul la apă. Datoria noastră este să verificăm calitatea apei din cisterne”, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei Publice de Sănătate Galaţi.  La fel consideră şi cei care apără sănătatea publică.


„Noi nu putem să-i obligăm să dea drumul la apă. Datoria noastră este să verificăm calitatea apei din cisterne. Nu se specifică nicăieri că trebuie asigurată apă curentă. Este într-adevăr un disconfort, dar datoriile trebuie plătite”, afirmă Liliana Moise, inspector şef al Inspecţiei Sanitare de Stat.

Vox: „Noi nu avem cum să-i obligăm pe cei de la Apă Canal să reia furnizarea apei potabile”, Liliana Moise, director Inspectoratul de Poliţie Sanitară şi Medicină Preventivă Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite