Sute de copii din Galaţi au parte de tratament modern în învăţământul special. O cameră senzorială construită datorită unor donaţii din Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera senzorială este posibilă datorită unor donaţii din Belgia. foto: Diana Deleanu
Camera senzorială este posibilă datorită unor donaţii din Belgia. foto: Diana Deleanu

Sute de elevi cu deficienţe de auz şi vedere de la o şcoală specială din Galaţi au parte de o lume mai bună, mai veselă, colorată şi plină de sunete. Asta datorită unei camere senzoriale, invadată de lumini, sunete plăcute şi muzică relaxantă. Psihologii spun că această terapie are rezultate deosebite pentru cei cu nevoi speciale. Camera s-a realizat prin donaţii.

Şcoala Profesională Specială Paul Popescu Neveanu din Galaţi se bucură de câteva luni de o camera de stimulare polisenzorială în cadrul instituţiei, singura de acest gen din judeţul Galaţi.

camera senzoriala galati

“L-am gândit de mult acest proiect, nu am avut fondurile necesare. Ne-am împrietenit cu o fundaţie din Belgia care în martie ne-au sponsorizat cu 1500 de euro. Cu multă muncă şi suflet am reuşit în câteva luni să aducem camera la stadiul actual. Am mai primit şi o mică sumă de bani de la Asociaţia Părinţilor Surzi din această şcoală,” ne-a declarat director şcolii, Petre Lupu. Spaţiul îi va ajuta pe cei peste 80 de elevi ai instituţiei de învăţământ, dar va putea fi folosit şi de alţi copii din învăţământul de masă.

camera senzoriala galati

Potrivit inspectorul şcolar adjunct, Diana Bulai, această camera senzorială “este materializarea unui vis. Este o modalitate prin care copiii care au deficienţe multiple reuşesc să comunice mai bine cu cei din jur, reuşesc să se integreze astfel încât stimulându-le diferitele canale senzoriale se reuşeşte compensarea deficienţei principale. Este un mod prin care noi reuşim să ajungem la copil şi important este că acest proiect răspunde unei nevoie din învăţământul special. Nu e nevoie doar de infrastructură ci şi de noile tehnici. Avem o deficienţă vizavi de profesori, sunt puţini şi avem o problemă cu formarea acestor profesori. De această cameră vor putea beneficia nu doar cei din şcoala specială. În timp sperăm să putem face un program prin care să poate beneficia orice copil din învăţământul de masă.”

camera senzoriala galati

Iar specialiştii au speranţe mari datorită posibilităţii de a implementa această terapie ce stimulează abilităţile şi dezvoltatea senzorială a micuţilor. "Această cameră senzorială integrează stimuli practic pe fiecare arie senzorială. Astfel ei pot beneficia de stimuli vizuali, olfactivi, tactili, în fiecare zonă. Avem patru zone cu vibraţii care îi face să simtă vibraţiile, zgomotele din jur amplificateDeşi nu am lucrat mult timp, deja se observă o îmbunătăţire a relaţiei copil – terapeut. Copilul câştigă încredere, este stimulat şi îi place lucrul ăsta. E nevoie de această cameră pentru că lucrând cu copiii trebuie să respecţi o curiculă. Şi ea prevede că la un moment dat trebuie să foloseşti stimularea. Nu poţi face recuperare dacă nu ai o astfel de cameră, te poţi adapta dar nu e recuperare în adevăratul sens al cuvântului. Spectrul folosirii acestei camere nu ţine cont neapărat de vârstă. Pot beneficia copii cu diferite deficienţe, autism, ADHD, pot veni să beneficieze şi ceilalţi copii, nu doar cei din şcoală. Dezvoltă atenţia, concentrarea, creşte încrederea în sine şi relaxează", ne-a declarat psihologul Adrian Turcu.

camera senzoriala galati

Iar părinţii sunt cei mai încântaţi de rezultatele aceste terapii, chiar şi după doar câteva şedinţe. A început să se descurce individual, se duce la toaletă singur, mănâncă singur. E mai cald, s-a dezvoltat foarte mult. După doar câteva săptămâni. Acum nu mai vrea să plece din camera senzorială, e încântat, vede că totul e nou, e curios. Ar trebui să fie mai mare şi făcute în toate şcolile, ne-a mărturisit o mămică.

După ce au văzut că efectele asupra copiilor sunt foarte bune, cadrele medicale îşi doresc ca o astfel de cameră să existe în toate instituţiile de învăţământ special din Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite