Supernava produsă în România pentru o firmă din Anglia. Vaporul unicat în lume a costat 250 de milioane de euro

Supernava produsă în România pentru o firmă din Anglia. Vaporul unicat în lume a costat 250 de milioane de euro

Nava Bibby WaveMaster FOTO Damen Group

Şantierul naval de la Galaţi a contribuit major la darea în exploatare a unei noi nave de excepţie, unicat la nivel mondial. Lansată la apă la Galaţi în primăvara acestui an, nava a ajuns în Olanda, unde s-a făcut armarea, iar pe 6 septembrie a primit botezul oficial, în portul Rotterdam, urmând să poarte numele de Bibby WaveMaster 1.

Nava amintită, care a costat circa 250 de milioane euro a fost comandată de concernul britanic Bibby Marines (o firmă cu 210 ani vechime) care o va folosi la întreţinerea şi reparaţia instalaţiilor eoliene din Marea Nordului.

Bibby WaveMaster1 este o adevărată bijuterile navală, căci dispune de dotări impresionante, cum nu mai înglobează nicio altă ambarcaţiune. Are instalaţii hidraulice speciale, care funcţionează ca un fel de platforme-lift pentru intervenţii la înălţime. De asemenea, dispune de un sistem de propulsie foarte performant, care-i permite să staţioneze la punct fix în vederea delicatelor intervenţii la care este folosită.

Ceremonia oficială de botezare a navei a avut loc în data de 6 septembrie 2017, la terminalul de croazieră din Portul Rotterdam, în faţa a peste 125 de persoane din Bibby Group din Marea Britanie, Damen şi parteneri. Nu mai puţin de zece membri ai staffului concernului Bibby au fost de faţă, în timp ce grupul Damen a fost reprezentat de către Artele Damen, directorul comercial al colosului naval olandez.

Potrivit Bibby Marines, intrarea în exploatare a Bibby WaveMaster1 este punctul culminant a patru ani de cercetare şi investiţii pentru a avea o navă care ar putea satisface nevoile industriei eoliene offshore într-un mod eficient, economic şi responsabil faţă de mediu.

Bibby WaveMaster 1 este în fapt o premieră mondială în domeniu, căci este prima dintre noile clase de nave de operare cu destinaţie specială (SOV) cu capabilităţi „walk-to-work”. De altfel, grupul Damen a identificat necesitatea unei astfel de nave în 2013, în urma consultărilor în cadrul industriei offshore de energie regenerabilă, şi a lansat un program de cercetare care a propus dezvoltarea unui concept complet nou de la bază în cooperare cu un număr de furnizori-cheie.


Ceremonia de botez a navei Bibby WaveMaster FOTO Damen Group

„Designul care a rezultat din acest proces a combinat DP-2 şi un nou pasaj compensat de mişcare, cu un design inovativ al carcasei, un aspect intern revoluţionar şi o gamă completă de inovaţii suplimentare, menite să sporească eficienţa şi să reducă costurile”, a precizat Damen.

„ Bibby WaveMaster 1 va trece în câteva zile la testarea sistemelor finale înainte de a începe operaţiunile, la 18 septembrie, cu serviciul James Fisher Marine Services de la parcul eolian 336MW Galloper din Innogy, în largul coastelor din Suffolk”, a precizat şi Stephen Blaikie, CEO al Bibby Marine Services.

Ceremonia de botez a navei Bibby WaveMaster FOTO Damen Group

Într-o demonstraţie a versatilităţii sale, la 1 aprilie 2018 nava va începe o misiune pentru Total E & P Nederland, care lucrează pe platforme de gaze în sectorul olandez al Mării Nordului.

„Bibby WaveMaster 1 aduce economii substanţiale de costuri în raport cu formele tradiţionale de transport, acces şi de cazare folosite pentru întreţinerea platformelor navale de orice fel. Suntem foarte mulţumiţi de relaţia noastră cu Damen şi de calitatea şi inovaţia care au fost expuse în acest vas. Toată lumea se bucura cu adevărat de această zi”, a concluzionat Arjen van Elk, Sales Manager UK & Ireland la Bibby Marines.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: