Studentul care a inventat un sistem revoluţionar de vedere artificială prin care pot fi prevenite atacurile fizice şi armate, incendiile şi atentatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Leică şi sistemul de vedere artificială creat de el Foto: Valentin Trufaşu
Marian Leică şi sistemul de vedere artificială creat de el Foto: Valentin Trufaşu

Marian Leică (22 de ani), student în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Informatică Aplicată, a creat un sistem bazat pe vederea artificială, ce presupune detectarea prin intermediul camerelor de supraveghere a anumitor activităţi şi acţiuni suspecte.

Când era copil, Marian a făcut volei de performanţă timp de cinci ani la Clubul Sportiv Galaţi şi ne declară că nu se gândea prea mult atunci la ce o să facă mai târziu. Abia la liceu a devenit pasionat de inginerie, iar opţiunea de a urma cursurile Facultăţii de Inginerie din Galaţi a venit apoi ca ceva firesc.

Provocarea pentru tânărul de 22 de ani a fost admiterea în Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, coordonat de Florin Marin Bogdan, şef de lucrări în cadrul facultăţii, din care fac parte studenţii dornici să-şi testeze creativitatea şi rezistenţa la efort, prin rezolvarea unor probleme al căror grad de dificultate creşte odată cu avansarea în anii de facultate. Tânărul ne-a povestit cum i-a venit ideea creării unui sistem bazat pe vederea artificială.

”Am discutat cu profesorul meu despre acel incident violent dintr-o scară de bloc de la Galaţi, când un bătrân a fost bătut şi i s-au furat banii. Dacă acest sistem era implementat pe camera de supraveghere care a filmat totul, cel care deţinea acea cameră, putea fi administratorul blocului sau oricine altcineva, ar fi fost alertat printr-un SMS, iar poliţiştii ar fi ajuns mult mai devreme acolo. 2-3 minute contează foarte mult în astfel de situaţii. Nu ar fi putut preveni acel atac, dar agresorul ar fi fost prins la scurt timp după aceea”, ne explică Marian.

Studentul a ajuns astfel să creeze un algoritm matematic care rulează pe un sistem embedded. Mai exact, este vorba de un minicalculator, ce transmite în timp real alerte către un operator uman, care în funcţie de natura problemei anunţă Poliţia, trupele antiteroriste sau pompierii.

Identifică mişcările suspecte pe baza unor tipare

Sistemul se bazează pe vederea artificială şi poate fi implementat foarte uşor pe camerele de supraveghere, iar rolul lui este de a detecta potenţiale pericole, pornind de la fum, foc sau mişcări suspecte, care ies din tiparul obişnuit, al unor indivizi sau grupuri de persoane.

”Vorbim de explozii, mase de oameni care încep să fugă brusc. A creat un algoritm matematic, ce are la bază analiza mişcării obiectelor în imagini. Asta înseamnă că atunci când aceste obiecte să le numim aşa, pot fi oameni sau flăcări, se mişcă foarte rapid sau după un anumit tipar, sistemul îl cataloghează ca o situaţie excepţională. Un utilizator uman este anunţat imediat despre asta, iar el trebuie să confirme că este o situaţie excepţională şi va lua o decizie în privinţa acesteia. Dacă consideră că pericolul este real, va anunţa Poliţia, pompierii sau orice altă instituţie abilitată. Un astfel de sistem poate funcţiona şi pe un sistem privat format din câteva camere de supraveghere, dar mai ales pe sistemele de supraveghere video a oraşelor, cum se întâmplă în Occident. Această supraveghere se face în prezent doar de câteva zeci de operatori umani. Sistemul de vedere artificială i-ar anunţa instantaneu dacă se întâmplă ceva suspect într-o anumită zonă a oraşului, iar  reacţia ar fi imediată”, ne dă câteva detalii Florin Marin Bogdan despre sistemul bazat pe vederea artificială care ar putea salva nenumărate vieţi în viitorul apropiat.

O simulare a unei agresiuni fizice detectată de sistemul de vedere artificială

De pildă., la incendii, în algoritmul creat de Marian, a fost introdusă culoarea roşie pentru identificarea acestora, însă, cu ajutorul unor operaţii matematice, sistemul de vedere artificială va face diferenţa între flăcări şi o maşină roşie prin anumite tipare specifice.

Încape într-un stick de memorie şi e pentru toate buzunarele

Tânărul va testa sistemul în perioada următoare pe cât mai multe tipuri de camere de supraveghere şi se gândeşte să îl scoată pe piaţă cât mai repede, considerând că poate revoluţiona lupta antiteroristă, prinderea infractorilor şi stingerea incendiilor. Studentul crede că se va trece astfel de la probarea infracţiunilor cu ajutorul camerelor de supraveghere la prevenirea lor şi limitarea efectelor pe care le-ar putea avea.

Algoritmul matematic creat de studentul la Inginerie din Galaţi poate fi înglobat într-un stick de memorie puţin mai mare, iar costul lui va fi de aproximativ 100 de euro pentru un sistem privat de supraveghere, urmând să crească în funcţie de numărul de camere de supraveghere pe care va fi implementat şi complexitatea funcţiilor pe care le va avea de îndeplinit. Marian crede că secretul unui învăţământ de calitate este ca ceea ce predau profesorii la cursuri să fie dublat mereu de practică.

”Doar aşa vor învăţa cu adevărat tinerii. Nu vor înţelege mai nimic din ce li se dictează foarte repede la clasă. Depinde mult şi de profesorul de la catedră, dar şi de dotările care se fac la laboratoarele din licee şi facultăţi”, scoate în evidenţă tânărul câteva dintre neajunsurile sistemului de învăţământ de la noi. Marian nici nu se gândeşte să plece din România şi vrea ca după absolvirea facultăţii să îşi deschidă propria firmă, în care să dezvolte tehnologii legate de vederea artificială, continuându-şi astfel munca pe care a începutul în timpul facultăţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite