Studenţii care au creat o aplicaţie software inteligentă pentru Android destinată companiilor multinaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Procopenco şi Iulia Ene Foto: Valentin Trufaşu
Gabriel Procopenco şi Iulia Ene Foto: Valentin Trufaşu

Gabriel Procopenco, student în anul II la Facultatea de Inginerie din Galaţi, şi Iulia Ene, studentă la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, anul III, au obţinut locul I la competiţia "Unilever Engineering League" cu o aplicaţie software inteligentă în Android Studio, prin care o companie poate realiza o comunicare eficientă între departamente.

Gabriel (20 de ani), student în anul II la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea  Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, a venit din Republica Moldova cu intenţia declarată de a deveni inginer proiectant.

Face o echipă foarte bună cu Iulia (23 de ani), studentă la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, specializarea Matematică-Informatică, anul III, care îşi dorea până nu demult să intre în învăţământ, pentru ca recent să realizeze că îi place foarte mult şi partea de programare. ”Îmi place să diversific. Am învăţat până acum matematică, acum o să încerc puţin şi cu programarea, iar în cele din urmă o să văd care îmi place mai mult”, ne dezvăluie studenta.

Cei doi tineri au impresionat chiar de la prima participare la un concurs organizat de compania Unilever, pe 19 aprilie 2019, reuşind să îşi adjudece la final primul loc cu o aplicaţie software inteligentă în Android Studio, prin care o companie poate realiza o comunicare eficientă între departamente, rezolvând rapid orice problemă apărută în fluxul de producţie.

”Aplicaţia trebuia să îndeplinească câteva cerinţe: să poată scana un bare code, să răspundă la mai multe întrebări, să ataşeze poze, să detecteze locaţia şi toate astea să fie înscrise într-o bază de date”, ne explică Gabriel care erau cerinţele organizatorilor competiţiei.

În ce constă aplicaţia

Practic, aplicaţia permite o comunicare mai bună în cadrul unei companii multinaţionale, cu multe departamente. Dacă un muncitor detectează o problemă, deschide aplicaţia, scrie despre ea, pune o fotografie sau scanează codul de bare şi propune o soluţie, iar mesajul ajunge într-o bază de date pe telefon sau pe laptopul managerului, care poate lua decizii în cel mai scurt timp. Astfel, creşte eficienţa managerială în instituţie. 

”Ideea proiectului a pornit de la faptul că Unilever este o companie mare, internaţională, şi având multe departamente, există riscul să apară o serie de probleme. De pildă, o cutie de dero nu a fost bine ambalată şi nu poate reveni pe fluxul de producţie sau poate fi o eroare de printare. Sunt erori acceptate şi altele nu. Dacă eroarea este mică, produsul va ieşi aşa pe piaţă, dar dacă eroarea este mare, acesta va fi oprit. Aplicaţia noastră este uşor de folosit dacă un muncitor detectează o problemă, O poate instala pe telefon foarte uşor, scanează produsul şi stabileşte cum ar putea să îl îmbunătăţească şi ce soluţie să găsească, iar toate aceste informaţii sunt transmise într-o bază de date, iar managerul va lua cea mai eficientă decizie”, ne introduce puţin Iulia în detaliile aplicaţiei pe care au creat-o.

O soluţie inteligentă care rezolvă rapid problemele din fluxul de producţie

Cei doi studenţi din Galaţi au făcut diferenţa faţă de ceilalţi concurenţi prin faptul că aplicaţia lor poate fi folosită imediat de către Unilever, fiind extrem de practică, iar meritul lor este cu atât mai mare cu cât au reuşit acest lucru în mai puţin de o săptămână.

”Este o soluţie inteligentă de a comunica între diverse departamente într-o firmă, departamente care îşi transmit reciproc informaţii pentru a găsi cea mai bună soluţie la o problemă. Managerul poate să transmită problema către două sau trei departamente, însă doar de la unul să vină soluţia, iar apoi să o trimită în altă ţară, iar de acolo mai primeşte un răspuns şi apoi o va implementa. În orice moment, managerul ştie că problema este rezolvată, nu este rezolvată sau este în curs de rezolvare”,  explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facutatea de Inginerie din Galaţi şi coordonatorul  Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, unde Gabriel şi Iulia au creat aplicaţia.

Cei doi studenţi au câştigat şi un internship plătit, pe o perioadă de trei luni, timp în care îşi pot îmbunătăţi aplicaţia în cadrul companiei Unilever. Aplicaţia este foarte complexă şi securizată, nimeni din afara companiei neputând accesa datele introduse în sistem.

Iulia plănuieşte să devină programator IT după absolvire şi nici nu se gândeşte să plece din România. ”Sunt multe oportunităţi de angajare şi aici, dar şi posibilităţi de dezvoltare. Poate o să merg pentru un an sau doi în altă ţară pentru a căpăta experienţă, dar apoi voi reveni în România pentru a aplica cunoştinţele pe care le-am dobândit acolo”, ne mărturiseşte tânăra.

După ce face şi un master, Gabriel intenţionează să facă carieră tot în ţară, urmând să stabilească până atunci ce zonă a informaticii aplicate i se potriveşte cel mai bine şi să îşi urmeze apoi pasiunea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite