Studenta care a inventat un dispozitiv revoluţionar cu care depistează piesele contrafăcute din tractoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Petrici, studentă în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, este pasionată de tractoare. Ştie toate secretele acestor utilaje şi a dezvoltat o aplicaţie pentru depistarea pieselor false care se strică repede şi le produc neplăceri fermierilor. Tânăra nu s-a mulţumit doar să studieze, ci face şi afaceri: vinde piese mici pentru tractoare.

Elena Petrici (23 de ani) este originară din Republica Moldova şi în prezent este studentă în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Informatică Aplicată. Încă de la vârsta de 7 ani, tânăra a devenit pasionată de tractoare, lucru mai rar întâlnit la fete.

„Pe mine nu mă interesau păpuşile. Bunicul şurubărea la tractor şi mie îmi plăcea să-l ajut. Îmi cerea să-i dau cheia aia sau cealaltă şi eu i le dădeam cum credeam eu, pentru că nu le ştiam“, ne povesteşte Elena cum a început totul. Viaţa tinerei nu a fost deloc uşoară. Elena a rămas la părinţii mamei, iar fratele, la cei ai tatălui, care au fost nevoiţi să plece la Chişinău ca să câştige suficient cât să întreţină familia.

Studenta s-a mutat atunci cu familia din sat în sat, la fiecare doi ani, schimbând mai multe şcoli. După absolvirea liceului, Elena a venit în România, un lucru la care visa de mult. Tânăra dorea să afle mai multe despre fraţii săi români, dar şi pentru că perspectivele de a se realiza în România erau mult mai bune decât cele din Republica Moldova. „Sunt români care spun că nu e bine în România, dar eu le spun să se ducă în Basarabia, ca să vadă cum e“, ne spune studenta.

A ales să se stabilească la Galaţi, pentru că îi place oraşul şi îşi poate vizita mai uşor familia în Basarabia. Elena a ştiut dintotdeauna ce vrea să facă în viaţă. În anul II de facultate a decis să plece în Marea Britanie, în vacanţa de vară, ca să poată să facă rost de bani, pentru a-şi deschide o afacere.

A muncit 14 ore pe zi cu gândul la afacerea pe care avea să o pună pe picioare în România. Chiar dacă era foarte obosită, se ocupa constant şi de temele primite la Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, cu ajutorul căruia a reuşit să-şi dezvolte mult abilităţile tehnice şi cele de informatică. A revenit în ţară cu aproximativ 4.000 de euro şi a demarat o afacere cu piese de tractor. „Vând piese, cum ar fi rulmenţi şi cutii de viteze. Sunt piese mai mici, dar am vânzare, pentru că se cer. În general, vin mici proprietari de terenuri, care au câte un utilaj agricol“, ne explică Elena.

Cum află că o piesă este contrafăcută

După primele luni de afacere, studenta a realizat că multe dintre piesele care se stricau destul de des erau contrafăcute şi aşa i-a venit ideea creării unui dispozitiv care să identifice falsurile înainte ca acestea să fie montate pe tractoare. A ajutat-o mult şi faptul că face parte din Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, coordonat de Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi. „Am proiectat piese în 3D şi am făcut mai multe simulări, ca să văd cum se comportă piesele de utilaje agricole şi de maşini la diverse temperaturi“, detaliază Elena. S-a gândit apoi să creeze un dispozitiv electronic care să-i permită să compare sunetul scos de o piesă originală de tractor cu cel emis de o piesă oarecare.

image

Dispozitivul cu care studenta află dacă piesele de tractor sunt contrafăcute FOTO Elena Petrici

Practic, Elena montează mai multe microfoane pe diverse zone ale piesei, care este lovită apoi cu mai multe obiecte specifice în ea, rezultând astfel un sunet, ce este comparat apoi cu sunetul scos de piesa originală pe o diagramă (n.r. – reprezentare grafică schematică a unui fenomen, a unui obiect, a unei corelaţii între mărimi). Dacă sunetul scos de piesa cumpărată nu bate grafic similar cu o piesă originală, este evident că este contrafăcută. Tehnica folosită de tânără i-a adus rapid numeroşi clienţi, pentru că piesele de tractor sunt foarte scumpe, iar asta i-a permis să-şi dezvolte afacerea. Dispozitivul este în curs de omologare, dar Elena se gândeşte deja să-i aducă îmbunătăţiri. Studenta are în curs de proiectare o a doua invenţie, ce va permite eficientizarea consumului de combustibil la tractoare.

Ideea a venit tot de la clienţi, extrem de nemulţumiţi de consumul de carburant al utilajelor agricole, ce îi aduce efectiv la sapă de lemn. „M-am gândit să fac o aplicaţie pe telefonul mobil, care să-ţi arate în timp real care este consumul de  combustibil la un tractor care lucrează şi să-l optimizeze“, ne dezvăluie Elena.

Vrea să fabrice tractoare

Afacerea tinerei merge atât de bine, încât i-a permis să-şi aducă şi familia în România. Studenta ţinteşte însă foarte sus, când vine vorba de viitor. În zece ani plănuieşte să deschidă o fabrică de tractoare, care să fie simple şi cu un consum redus, destinate în special micilor fermieri. Elena se gândeşte să proiecteze chiar ea un nou model de tractor, folosind piese cumpărate din ţări unde acestea sunt mai ieftine şi bazându-se pe experienţa pe care o va acumula la firma pe care o are acum.

Tânăra nu îşi face griji în privinţa concurenţei, pentru că atât timp cât ai un vis, crede ea, vei găsi întotdeauna o cale să-l realizezi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite