Străini printre străini. Emigranţii care muncesc în România povestesc dramele prin care trec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi muncitori străini din Galaţi sunt turci, indieni şi moldoveni
Cei mai mulţi muncitori străini din Galaţi sunt turci, indieni şi moldoveni

Cei mai mulţi dintre ei au venit de nevoie sau obligaţi de firmele angajatoare din ţările de origine.Pe lista străinilor cu contracte, se află angajaţi de la firme mari, precum ArcelorMital, Sistem Yapi, Beyler SRL, dar şi sportivi.

Odată ajunşi în Galaţi, prima mare problemă a străinilor veniţi la muncă este adaptarea la o nouă lume, la un alt stil de viaţă. Majoritatea se acomodează greu cu schimbarea de fus orar, cu limba, condiţiile de trai şi de lucru.


Prin astfel de momente a trecut şi fotbalistul John Ike Ibeh, „pantera neagră" de la Oţelul. Mijlocaşul nigerian a ajuns la Oţelul Galaţi în ianuarie 2009, după ce trecuse prin Israel şi Olanda. Recunoaşte că nu este o fire foarte sociabilă şi că s-a adaptat foarte greu aici, mai ales că i-a plăcut mult la Amsterdam de unde a venit.


„În Olanda, mi-a fost mult mai uşor. Am familia acolo şi toţi prietenii. De aceea m-am şi întors, la un moment dat, din Israel, la Amsterdam. Mi-a fost foarte greu să mă adaptez cu stilul de viaţă din România şi am avut probleme la început. Este cu totul altă viaţă aici. Îmi pare rău că, la început, în prima parte a perioadei petrecute la Oţelul, am evoluat sub aşteptările celor care m-au adus aici. Mi-au oferit încrederea lor şi eu îi cam dezamăgisem, nu reuşeam să dau randamentul pe care îl aşteptau de la mine", a explicat John Ike Ibeh.


Acum a depăşit perioada nefastă şi, în a doua parte a turului, a reuşit să se afle constant printre titularii antrenorului Dorinel Munteanu. A adunat 30 de meciuri jucate pentru Oţelul, cu cinci goluri marcate, iar faptul că joacă aproape meci, de meci, îl consideră foarte important pentru viitorul carierei sale.


Tot mai puţini străini muncesc în Galaţi
Conform statisticilor oficiale, numărul strănilor care lucrează cu contract de muncă la firmele din Galaţi s-a redus. Cei mai mulţi sunt turci, indieni şi moldoveni. Există însă şi câţiva chinezi, indieni, olandezi, francezi, polonezi, belgieni şi nigerieni.


Dacă în 2008, lucrau 379 de străini, în urmă cu o lună, mai munceau doar 208, din care 183 provin din afara UE. Printre ei sunt şi nouă angajaţi detaşaţi din Belgia şi din Franţa, la combinatul ArcelorMittal, pe perioadă determinată între şase luni şi trei ani.


Cei mai mulţi străini ocupă funcţii funcţii de conducere. Sunt însă şi fotbalişti, voleibaliste, handbaliste, şoferi, mecanici-auto sau agenţi comerciali.
Principalele unităţi la care lucrează sunt ArcelorMittal, Beyler Pro SRL, Sistem Yapi, Grand Smith Work Internaţional, Knytwear, Impex SRL, Derek SRL, Master Lux şi Vilbus.

25 de străini „la negru"
Pe lângă angajaţii care lucrează cu acte în regulă, există şi muncitori străini „la negru". Anul trecut, au fost găsite 25 de persoane. Cele mai multe nereguli s-au depistat la firma turcă System Yappi (care lucrează la viitoarea staţie de epurare a apelor uzate) şi la Şantierul Naval Damen Galaţi.


Spre exemplu, la Damen am constatat că directorilor olandezi, Kees de Ruiter şi Rinus Brugge nu le fuseseră întocmite actele cerute, la angajare, de legislaţia română. Noi am aplicat amenzi în valoare de 3.000 de lei. Dacă erau detaşaţi, compania trebuia să facă o notificare către instituţa noastră", a explicat Ionel Petrea, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă.

S-a dublat amenda pentru munca la negru
Potrivit ITM, angajatorii care folosesc munca la negru vor primi pedepse aspre din partea Inspecţiei Muncii. Amenda pentru acceptarea la lucru a persoanelor care nu au încheiat contract de muncă s-a dublat fiind cuprinsă între 3.000 de lei şi 4.000 de lei, pentru fiecare persoană identificată. Anterior, sancţiunile erau cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei.


„În 2009, muncitorii străni, care nu aveau forme legale de muncă, au primit amenzi în valoare totală de 37.500 lei. Este vorba de 19 turci, doi moldoveni, un chinez şi cei doi directori de la Şantierul Naval Damen", ne-a declarat inspectorul şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite