Strada care poartă numele primei femei inginer din Europa va fi în sfârşit modernizată. Acum arată ca o uliţă

Strada care poartă numele primei femei inginer din Europa va fi în sfârşit modernizată. Acum arată ca o uliţă

Strada Leonida Zamfirescu din Galaţi FOTO C Crângan

Starea străzii amintite a fost mai mereu prilej de critici la adresa municipalităţii gălăţene, având în vederea situaţia ironică (chiar cinică) în care se află: mai bine de trei sferturi din lungimea ei este din pământ şi pietriş, deşi poartă numele ilustrei Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria Galaţi a anunţat că, în sfârşit, au început lucrările de modernizare la mult-controversata stradă Leonida Zamfirescu. Amintita cale rutieră a fost în ultimii ani un permanent prilej de bancuri la adresa municipalităţii, având în vedere contrastul flagrant, de-a dreptul cinic, între nume (prima femeie inginer din Europa) şi starea străzii, care pe trei sferturi din lungimea ei este din pământ şi pietriş.

„Pe 25 septembrie 2017 s-a dat ordinul de începere al lucrărilor pentru proiectul ”Modernizare strada Leonida Zamfirescu”. Sunt prevăzute, conform caietului de sarcini, lucrări de reabilitare a reţelei de apă, branşamente, introducerea reţelei de canalizare şi lucrări pentru suprastructura drumului”, a precizat Primăria Galaţi.

Societatea care execută lucrările este Rovis Lider şi are la dispoziţie 12 luni pentru finalizarea acestui proiect, iar valoarea contractului este de 3.883.516,49 lei (cu TVA).

Pentru cai care nu au auzit de strada amintită, precizăm că se află în Micro 17 şi leagă strada Brăilei, pe lângă Lidl de prelungirea Brăilei (zona Dedeman). O vreme, strada a mai fost cunoscută şi sub denumirea de Oltului.

Despre Leonida Zamfirescu

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut la Galaţi, pe 10 noiembrie 1887, într-o familie de intelectuali cu 11 copii. Părinţii ei erau Anastase Leonida şi Matilda (născută Gill), iar traiectoria familiei a fost una ieşită din comun, fiind nevoită să se mute foarte des din oraş în oraş din cauza carierei militare a tatălui (ofiţer în Armata Română).
 
Interesant este că toţi fraţii Elisei au avut cariere de excepţie, fiind geniali în ceea ce au făcut.  Cel mai cunoscut pe plan mondial a fost sculptorul Gheorghe Leonida, cel care a sculptat chipul celebrei statui a lui Iisus, construită pe muntele Corcovado, din Rio de Janeiro (Brazilia). Lucrări de-ale sculptorului se găsesc şi la Muzeul de Artă din Bucureşti, precum şi la Castelul Bran, fiind donate de acesta familiei regale, cu care cei din neamul Leonida avea strânse legături. Citeşte mai multe detalii AICI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările