Statuia unei eroine a Unirii Principatelor, mascată cu o cutie neagră fiindcă Ministerul Culturii consideră sculptura „caricaturală“. Ce soartă va avea opera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul respins de Ministerul Culturii şi statuia cu cutie din Tecuci FOTO Vasile Ghica
Bustul respins de Ministerul Culturii şi statuia cu cutie din Tecuci FOTO Vasile Ghica

Soclul a fost gata încă din 2018, iar statuia a fost montată într-un parc din Tecuci, însă a fost acoperit imediat cu o cutie din placaj negru pentru că nu exista avizul legal. Acum, trebuie dată definitiv jos pentru că Ministerul Culturii consideră statuia „caricaturală”.

Momente de toată jena la Tecuci, acolo unde o statuie a Cocuţei Conachi, eroina Unirii Principatelor Române, nu a obţinut avizul de la Ministerul Culturii şi, la un an şi jumătate de la amplasare, aceasta trebuie demolată.

În adresa prin care Ministerul Culturii respinge monumentul propus se argumentează că lucrarea artistică (realizată de sculptorul Dan Mateescu, cu finanţarea asigurată din surse private: o fundaţie locală şi o firmă) „are elemente caricaturale”.

Ce-i drept, pe reţelele de socializare a existat o adevărată dispută în ultima vreme în legătură cu statuia. În vreme ce unii au susţinut că lucrarea lui Dan Mateescu (sculptor tecucean foarte cunoscut, cu zeci de lucrări de for public în portofoliu) se subordonează tuturor cerinţelor genului statuar, alţii au criticat aspru viziunea artistică din cazul bustului Cocuţei Conachi.

Au fost făcute caracterizări precum, „caricatură”, „vulgară” sau „încropeală”, iar cei mai mulţi dintre contestatarii lucrării au fost de acord că statuia seamănă mai mult cu o Elena Ceauşescu cu sânii la vedere decât cu eroina Unirii Principatelor Române.

Controversele legate de monument au început chiar de la instalarea acestuia, în octombrie 2018, în parcul „Alexandru Ioan Cuza” din Tecuci. La scurt timp după ceremonia de dezvelire (desfăşurată în prezenţa oficialităţilor locale, deoarece lucrarea urma să fie donată oraşului) s-a aflat că totul s-a făcut fără autorizaţie.

Ca urmare, Ministerul Culturii a transmis o somaţie ca lucrarea să intre în legalitatea sau să fie demolată, până atunci fiind impusă acoperirea ei temporară. „Mascarea” s-a făcut, însă, de o manieră care a stârnit hazul: cu o cutie neagră din placaj pusă peste bust.

Ulterior, Ministerul a respins cererea de amplasare, aşa că singura soluţie pare a fi demolarea monumentului sau realizarea unui alt bust al Cocuţei Conachi, care să satisfacă exigenţele celor responsabili de autorizare.

Profesorul şi scriitorul Vasile Ghica (unul dintre cei mai entuziaşti susţinători ai idee recompunerii memoriei Cocuţei Conachi) şi-a exprimat nemulţumirea de modul cum autorităţile au reacţionat la iniţiativa tecucenilor de a ridica amintita statuie.

„Respingerea bustului nu diminuează cu nimic meritele eroinei, deşi există oameni care judecă simplist: dacă avea merite istorice, nu era coborâtă de pe soclu. Graţie înfăptuirilor Cocuţei, Tecuciul ar trebui să devină Oraş al Unirii, alături de Focşani şi Iaşi. Pe câţiva tecuceni îi sperie această perspectivă. Totuşi, se va înfiinţa o comisie locală. Să analizeze ce? Vor lua, oare, bile albe N. Iorga şi Ioan-Aurel Pop? Caţavencu era totuşi în pantaloni scurţi”, a spus, cu tâlc, profesorul.

„Pe 22 februarie 2020, se vor împlini 150 de ani de la moartea eroinei. Se afla la Genova, alături de ilustrul său soţ, primar al Romei, şi de cei şase copii italieni, alţi trei rămăseseră în ţară. Pe patul de suferinţă, a cerut să fie înmormântată în pământ românesc, alături de părinţi. Nu bănuia, sărmana, ce lungă ingratitudine o va aştepta”, a mai adăugat Vasile Ghica.

Despre Cocuţa Conachi

Născută la Ţigăneşti (lângă Tecuci), Cocuţa Conachi Vogoride este considerată de istorici salvatoarea Unirii Principatelor Române din 1856. Soţul ei, Nicolae Vogoride, caimacam al Moldovei la acea vreme, ar fi trebuit să primească tronul Moldovei dacă ar fi reuşit să împiedice demersurile unioniste, inclusiv prin falsificarea alegerilor.

Complotul a eşuat după ce Cocuţa Conachi a descoperit scrisorile primite de soţul său prin intermediul cărora Înalta Poartă îi trasa sarcinile pe care trebuia să le urmeze. Publicarea corespondenţei a întors şansele în favoarea unioniştilor, într-un moment în care, susţin istoricii, unirea celor două principate era pe muchie de cuţit.

CITIŢI ŞI:

Gafă de proporţii a autorităţilor din Tecuci: statuia unui erou al Unirii Principatelor zace de câteva luni acoperită cu o cutie neagră

Eroina Unirii de la 1859. Mărturii inedite despre Cocuţa Conachi, românca fără teamă care a distrus intrigile otomanilor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite