Starea care ne ajută să memorăm mai repede, să eliminăm fobiile sau viciile şi chiar să ne vindecăm fizic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viciile şi fobiile pe care le avem ajung la un moment dat să ne controleze viaţa dacă nu le conştientizăm la timp şi nu le controlăm. Fumatul, consumul de băuturi alcoolice şi jocurile de noroc sunt doar câteva exemple.

În viaţa fiecăruia dintre noi sunt extrem de multe zone pe care nu le controlăm. Când vorbim despre control, acesta trebuie înţeles ca o atitudine, dar în egală măsură şi ca o stare, care ne ajută să ne controlăm starea mentală şi emoţiile, dar şi anumite aspecte ce ţin de exteriorul nostru.

”Controlul nostru asupra exteriorului este influenţat de numeroşi factori, cum ar fi cursul valutar, evoluţia preţurilor sau o calamitate. În schimb, controlul interior depinde doar de noi. Când nu ne controlăm, interiorul nostru va ajunge să depindă de alţii. Este simplu. Dacă nu te controlezi, altcineva te va controla”, explică psihologul Stelian Chivu.

Un prim aspect este legat de controlul gândurilor. Sunt puţini cei care reuşesc cu adevărat să aibă un control asupra propriilor gânduri. Fiecare dintre noi are 60.000 de gânduri într-o zi, iar 40.000 dintre acestea nu sunt ale noastre. Restul de 20.000 de gânduri, în marea lor majoritate, sunt negative. Lipsa controlului asupra propriilor gânduri face ca gândurile negative să ne controleze într-un fel sau altul.

”Într-un mod similar sunt puţine persoane care îşi controlează stările. Din exterior primim diverse stări, sunt stări pe care le trăim datorită rezonanţei cu stările din exterior, dar şi stări pe care noi le generăm. De pildă, atunci când suntem îndrăgostiţi, bucuroşi, fericiţi sau, la polul opus, nervoşi”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Controlul fizic este cumva mai uşor, atât timp cât ne impunem un exerciţiu în acest sens. Unii dintre noi se nasc cu o capacitate de autocontrol pe toate nivelurile amintite, însă sunt destul de puţini şi chiar şi ei trebuie să exerseze constant pentru a reuşi să îşi menţină controlul asupra gândurilor, emoţiilor şi corpului fizic.

”Dacă nu ne controlăm mintea, va ajunge să ne controleze ea pe noi. Creierul este un organ care execută foarte multe operaţiuni, având o energie electrică şi una magnetică şi are capacitatea de a produce foarte multe substanţe chimice numite neurotransmiţători. Creierul este, de fapt, un biocalculator care funcţionează cu ajutorul minţii. Mintea, la rândul ei, este un set de programe dobândite, moştenite sau dezvoltate în urma exersării”, ţine să precizeze psihologul Stelian Chivu.

Cum scăpăm de obişnuinţele nocive

Programele mentale pot fi pozitive sau negative. Cele pozitive sunt moştenite din familie, preluate de la şcoală sau societate, ori sunt dobândite prin autoeducaţie care aduce şi autocontrolul.

Gândurile reprezintă comunicarea dintre neuroni la nivel de creier, ce conduc la crearea de sinapse neuronale. Acestea sunt vizibile în viaţa noastră sub formă de reflexe, de obişnuinţe pe care le-am dezvoltat în timp. Numai că aceste obişnuinţe pot fi bune sau rele.

”Unele obişnuinţe ne controlează, iar aici vorbim de vicii ca fumatul, jocurile de noroc, consumul de alcool, jocurile video şi consumul de droguri. Dacă nu controlăm ceva, înseamnă că acel lucru are o energie care ne depăşeşte. De pildă, cei care îşi spun că fumează doar pentru a se relaxa, se păcălesc singuri. Egoul va folosi asemenea justificări pentru a scuza aceste obişnuinţe negative”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Creierul fiecăruia dintre noi are patru stări de bază: beta, alfa, teta şi delta. Persoanele care nu reuşesc să îşi controleze gândurile şi emoţiile se manifestă cu preponderenţă în stare beta. Sunt agitate, împrăştiate şi nu sunt deloc interiorizate.

”În discuţiile cu pacienţii mei am fost uimit să constat un anumit lucru. Din două rele, pacienţii îl alegeau mereu pe cea mai mare. De pildă, dacă aveau de ales între a se înţepa la un un deget şi a i se tăia, alegeau să li se taie degetul. Şi asta pentru că nu reuşeau să se controleze şi, evident, nici să ia decizia potrivită. Este o energie care îi domină şi îi împiedică să îşi exprime voinţa”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Rezultatele încep să apară când intrăm în stare alfa pentru că astfel mintea devine mai receptivă şi ne permite să luăm deciziile corecte pentru noi. Undele alfa emit între 7 şi 14 herţi şi ele ne ajută să ne relaxăm şi să memorăm mai bine şi mai repede, dar facilitează şi procesul de vindecare fizică.

”Starea alfa te ajută cu adevărat să te trezeşti la realitate şi să preiei controlul asupra propriei vieţi. În acest mod sunt eliminate foarte multe fobii şi frici, iar durerea este controlată şi chiar eliminată”, explică psihologul Stelian Chivu.

Paşi simpli pentru accesarea minţii subconştiente

Cei care au diverse vicii sau fobii nu trebuie acuzaţi pentru acest lucru, pentru că asta nu va face decât să îi adâncească în stările negative pe care le trăiesc. Respectivii trebuie ajutaţi şi încurajaţi să lucreze pentru a elimina gradual aceste programe mentale şi stări negative.

”E nevoie să intrăm în mintea subconştientă, iar ca să reuşim să o accesăm, e nevoie să intrăm în stare alfa. Odată făcut acest lucru, rezultatele vor veni rapid pentru că respectivii îşi vor dinamiza forţa interioară şi vor reuşi să îşi controleze gândurile şi emoţiile. De pildă, cineva care vrea să se lase de fumat nu trebuie să spună că nu va mai fuma, ci că s-a lăsat de fumat. E vorba de folosirea anumitor cuvinte care ne ajută să trăim starea pe care ne-o dorim, cum ar fi <<sunt sănătos>>sau <<sunt vindecat>>. Dacă aceste cuvinte sunt rostite cu o stare de concentrare, echilibru şi fermitate, programul de vindecare se poate instala rapid. Dacă nu reuşesc singuri acest lucru, este indicat să apeleze la un specialist care îi va ajuta printr-o psihoterapie săinstaleze acest program”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite