Stare de alertă la AFDJ. De la Tulcea şi până la Galaţi, pe Dunăre este pod de gheaţă format din acumularea banchizelor

Stare de alertă la AFDJ. De la Tulcea şi până la Galaţi, pe Dunăre este pod de gheaţă format din acumularea banchizelor

Navele pentru traversarea Dunării sunt prizonierele gheţii Foto Marius Mototolea

La Mila 45, pe o lungime de un kilometru, grosimea gheţii ajunge la trei şi chiar patru metri. Încercând să o spargă, remorcherul Perseus a rămas blocat în mijlocul acesteia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inginerul Ciprian Cotigă, din cadrul comandamentului de criză constituit la nivelul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, ne-a informat că între Mila 45 şi Mila 80, s-au acumulat banchize care practic au format pod de gheaţă.

„Dacă până la Tulcea, gheaţa are în medie o grosime de 30-35 de centimetri, acolo ajunge la trei şi chiar patru metri. Ne confruntăm cam cu un kilometru de pod gros şi câţiva kilometri de pod subţire. Se fac mari eforturi pentru spargerea banchizelor ca să nu distrugă portul tulcean şi pentru a nu se forma zăpor, dar este extrem de dificil. Se acţionează cu remorcherele Perseus - de la Galaţi, Hercules - de la Constanţa, a fost adus de la Mangalia şi remorcherul Grozavu, al Marinei Militare. Mai este acolo şi Gheorghieni".

Gheaţa de 35 de centimetri poate fi spartă cu remorcherele, dar cea cu grosimea de ordinul metrilor nu.

Ieri după-amiază, Perseus s-a blocat în mijlocul gheţii groase şi nu e de mirare căci nu este un adevărat spărgător de gheaţă, ci un remorcher puternic. La fel şi celelalate nave trimise în misiune în zona Tulcea.

„Este foarte important să deblocăm la Mila 45 pentru a asigura scurgerea sloiurilor. De trei săptămâni ne chinuim. Abia reuşisem să deblocăm între Sulina şi Tulcea şi cum o luăm de la capăt. În plus, aşteptăm să ajungă la Galaţi, banchiza care a făcut prăpăd la Călăraşi", a mai spus fără să-şi ascundă îngrijorarea Ciprian Cotigă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările