Directorul unui spital gălăţean, chemat în instanţă pentru despăgubiri după ce DNA l-a trimis în judecată pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea medicală l-a acţionat în instanţă pe medicul Dragoş Teodoru şi-i cere suma cu care a fost păgubită printr-un contract ilegal. Între spital şi fostul director există un fel de război al nervilor, după ce medicul a denunţat suspendarea abuzivă a contractului său de muncă, iar judecătorii i-au dat dreptate.

Cândva una dintre cele mai importante unităţi medicale din Moldova (în urmă cu 100 de ani, fondatorul al cărui nume îl poartă adusese tehnică medicală de ultimă generaţie de la Londra şi Paris), Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci se mai află în centrul atenţiei, acum, doar prin scandalurile legate de corupţie şi de malpraxis.

În ultimii ani, la spitalul din Tecuci au avut loc mai multe incidente legate de moartea suspectă a unor pacienţi, dar şi de jefuirea banilor unităţii medicale de către cei puşi să-i administreze.

Director de spital, judecat pentru corupţie

Medicul Dragoş Teodoru, fost director al spitalului tecucean, a fost trimis în judecată de DNA, în februarie 2014, fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu o serie de achiziţii făcute de unitatea medicală în 2007.
În rechizitoriu, procurorii anticorupţie susţin că, printr-un act adiţional la contractul de achiziţie a unor generatoare de curent (de la firma Majestc SRL Tecuci) preţul acestora  - 220.000 lei - a fost mărit în mod nejustificat, iar prejudiciul cauzat se ridică la 26.503 lei. 

Dosarul a avut numeroase amânări până la acest moment, după ce la precedentele termene de judecată judecătorii au constatat ba că lipseşte dosarul de fond, ba că dr. Dragoş Teodoru nu are avocat, ba că mai trebuie o serie de expertize.

Contract de muncă suspendat, repus în drept de justiţie

Imediat după trimiterea în judecată a dr. Dragoş Teodoru (care între timp fusese demis din funcţie), spitalul „Anton Cincu” i-a suspendat acestuia contractul de muncă, sub pretextul că un medic corupt nu ar trebui să mai profeseze acolo.

Medicul a contestat decizia în instanţă şi, după doar câteva luni, a obţinut hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă de repunere în drepturi, inclusiv plata salariilor cuvenite pentru perioada cât a fost suspendat.

Cu alte cuvinte, spitalul este bun de plată.

Spitalul contraatacă

Pus în faţa situaţiei de a plăti despăgubiri către un manager care i-a produs prejudicii, actuala conducere a spitalului a decis să nu mai aştepte finalizarea procesului penal în ceea ce-l priveşte pe Dragoş Teodoru şi a deschis un proces civil prin care solicită recuperarea daunelor stabilite de DNA.

În fapt, acţiunea este „la pachet” cu ultimul raport de control al Curţii de Conturi, având în vedere că alături de dr Dragoş Teodoru mai sunt reclamaţi câţiva angajaţi, iar despăgubirile pretinse sunt legate şi de alte tipuri de fapte, respectiv de plata unor drepturi salariale ilegale.         

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite