VIDEO Specialişti din cinci ţări învaţă la Galaţi cum să "cipeze" sturionii şi cum să-i monitorizeze după ce aceştia ajung în Dunăre sau în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul ştiinţific este organizat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi în perioada 8-10 aprilie 2014 în cadrul proiectului „Evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturion din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea Inferioară” 2013-2015 finanţat din Fondul European de Pescuit.

Astăzi a debutat la Galaţi workshop+ul „Detectarea prezenţei şi distribuţia puietului de sturioni în apele costiere ale Mării Negre”, proiect unic în Europa datorită ariei mari de acoperire. Vorbim despre un proiect la care participă reprezentanţi din toate ţările costiere Mării Negre, dar şi ţări din Bazinul Dunării de Jos ((Ucraina, Georgia, Turcia, Bulgaria, Serbia şi România). 

"S-au adunat astăzi la masă specialişti şi cercetători din piscicultură pentru a evalua supravieţuirea şi răspândirea în Marea Neagră a puilor de sturion din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea Inferioară. Va exista o parte teoretică, în care se vor prezenta date specifice proiectului, dar şi o parte practică, în care oaspeţii noştri vor învăţa cum se marchează şi cum se monitorizează sturionii", ne-a declarat Radu Suciu, unul dintre coordonatorii proiectului, care este şi reprezentantul Institutului Naţional "Delta Dunării" din Tulcea.  

Ei vor lucra timp de un an în cadrul acestui proiect şi vor evalua supravieţuirea şi răspândirea sturionilor în zonele costiere din ţările lor. La final va fi elaborat un masterplan care va conţine modalităţile de salvare a acestei specii pe cale de dispariţie.

"Mai mult, vrem ca acesta să fie, până la urmă, un proiect pilot, care să stea la baza elaborării unui nou proiect care să refacă speciile de sturioni", ne-a spus un alt coordonator al proiectului, Tudor Ionescu. 

Şi pentru ca totul să decurgă cât mai aproape de normalitate, conducerea Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi a apelat la instituţiile statului pentru a veghea cu o mai mare atenţie zonele în care braconajul este în floare. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite