Soarta combinatului siderurgic de la Galaţi s-a tranşat deja la UE: ArcelorMittal este obligată să îl vândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de ansamblu ArcelorMittal Galaţi FOTO Arhiva Adevărul
Imagine de ansamblu ArcelorMittal Galaţi FOTO Arhiva Adevărul

Anunţul a fost făcut de conducerea concernului internaţional pe 7 mai, 2018, ca urmare a încheierii negocierilor cu Uniunea Europeană cu privire la condiţiile de preluare, fără a influenţa piaţa metalului, a combinatului siderurgic de la Ilva (Italia).

Compania ArcelorMittal a anunţat, pe 7 mai, că a fost acordată - de către Comisia Europeană - aprobarea către AM Investco Italy SRL (firmă special creată de grupul internaţional) pentru propunerea de achiziţie a Ilva S.p.A.

„Aprobarea CE urmează concluziei Fazei II de Investigaţie a Comisiei referitoare la propunerea de achiziţie a Ilva şi a fost acordată pe baza angajamentul ArcelorMittal de a pune la vânzare unităţi din Italia, România, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg şi Belgia, aşa după cum s-a anunţat pe 13 aprilie 2018. Aprobarea C. este un punct semnificativ al tranzacţiei de preluare a Ilva şi reprezintă un pas important pentru finalizarea acestui acord, aşteptată să se întâmple în curând”, a transmis ArcelorMittal.

Împreună cu combinatul gălăţean, ArcelorMittal are în vedere vânzarea a altor cinci obiective industriale din Europa, astfel încât să îndeplinească toate condiţiile cerute de legislaţia comunitară anti-monopol. Iată în continuare punctul de vedere formulat de ArcelorMittal şi postat pe site-ul oficial al companiei.

„ArcelorMittal  anunţă că – în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziţia unităţii Ilva (Italia) -  a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor.

Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia; ArcelorMittal Galaţi, România; ArcelorMittal Skopje, Macedonia; ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă; ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg şi Liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia.

Anunţul a stârnit emoţii în rândul celor aproape 6.000 de angajaţi de la Galaţi ai companiei, care se tem că noul proprietar ar putea închide activitatea. De altfel, înainte de Paşte a avut loc o întâlnire între conducerea combinatului şi prefectului judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, în cursul căruia s-a discutat despre efectele vânzării şi despre garanţiile că tranzacţia nu va produce un „cutremur” social la Galaţi. 

De ArcelorMittal depind, numărând aici şi angajaţii firmelor asociate (care înseamnă alţi 4.000 de salariaţi, în afara celor 6.000 ai concernului), precum şi membrii familiilor angajaţilor, peste 30.000 de oameni, adică aproximativ 10% din populaţia oraşului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite