Sirenele sună, din nou, în judeţul Galaţi. Va fi verificată funcţionarea mijloacelor de alarmare a populaţiei

Sirenele sună, din
nou, în judeţul Galaţi. Va fi verificată funcţionarea mijloacelor de alarmare a
populaţiei

ISU Galaţi va verifica, din nou, câte sirene sunt în stare de funcţionare Foto: arhivă Adevărul

La iniţiativa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în prima miercuri a fiecărei luni, continuă verificarea mecanismului de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor dezastre sau conflicte armate şi verificarea capacităţii de reacţie a autorităţilor privind acţionarea mijloacelor de avertizare/alarmare a populaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceste exerciţii lunare de înştiinţare, avertizare şi alarmare vizează îmbunătăţirea pregătirii autorităţilor şi a populaţiei pentru a reacţiona rapid şi corect în cazul producerii unor situaţii de protecţie civilă (de exemplu, inundaţii – când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care pot pune în pericol viaţa persoanelor, conflicte armate care implică atacuri aeriene).                                                                                             

”Populaţia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor. În cadrul exerciţiului, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul judeţului Galaţi şi audibilitatea mijloacelor de alarmare a populaţiei”, a declarat locotenent colonelul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.        

Principalele semnale care trebuie cunoscute de către populaţie sunt: alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele, alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele şi încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

În conformitate cu aceste semnificaţii, într-o situaţie reală, autorităţile responsabile şi populaţia trebuie să adopte măsurile de protecţie specifice.

citeste totul despre: