Simptomele înşelătoare care trădează apariţia diabetului zaharat. La ce alimente ne sfătuiesc medicii să renunţăm pentru a ne feri de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Setea excesivă, durerile de cap, urinarea frecventă şi vederea înceţoşată, acestea sunt doar unele dintre simptomele diabetului zaharat. Această maladie a ajuns să lovească oameni de toate vârstele, iar simptomatica uneori este foarte uşoară. De fapt, o persoană din trei, bolnavă de diabet, nu ştie că suferă de această afecţiune.

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă a diabetului zaharat, reprezentând 90-95% dintre cazuri. În categoria celor cu risc major să dezvolte diabet zaharat de tip 2 se numără persoanele supraponderale şi obeze, cei care au rude de gradul 1 cu diabet, persoanele sedentare, fumătorii, precum şi cei a căror dietă include cantităţi mari de carne roşie, carne procesată, lactate grase.

Şi femeile sunt dispuse unui risc mărit în timpul sarcinii sau dacă suferă de sindromul polichistic, ce cauzează rezistenţă la insulină.

Simptomele care trădează prezenţa diabetului şi care ar trebui să te pună pe gânduri sunt numeroase. Acestea includ senzaţie intensă de sete şi eliminarea unor volume urinare mari, scădere ponderală, greaţă, vomă, oboseală şi – în special la copii – dureri abdominale.

Diabetul, boală occidentală

„Potrivit celor mai recente studii, în 2015, la nivel mondial erau 415 milioane de persoane diagnosticate cu diabet, o cifră mult mai mare decât cea care era prevăzută pentru anul 2020, şi anume, 328 de milioane. Se preconizează ca peste patru ani, numărul diabeticilor să crească până la 642 de milioane. Aceste cifre ne sperie îngrozitor, dar trebuie să ţinem stindardul sus şi să încercăm să ţinem în frâu acest fenomen”, a declarat dr. Magdanela Moroşanu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metablice.

Alimentaţia influenţează starea noastră de sănătate

„Epidemia de diabet este înspăimântător de extensivă şi rapidă. Alimentaţia poate influenţa starea noastră de sănătate, iar modul în care această influenţă este exercitată depinde numai de noi şi de alegerile pe care le facem. Tot ce trebuie să facem este să urmăm câşiva paşi simpli, pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a preveni numeroase afecţiuni, printre care se numără şi diabetul zaharat. De exemplu, este recomandat să bem apă sau ceai în loc de sucuri carbogazoase, să mâncăm cel puţin trei porţii de legume şi fructe pe zi, să reducem consumul de alcool şi dulciuri şi să evităm alimentele tip fast-food”, a explicat dr. Magdalenta Moroşanu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metablice.

De asemenea, medicul atrage atenţia că 90 la sută din diabetici provin din obezi. În ultimii ani, epidemia de obezitate la copil a coborât foarte mult vârsta de instalare a diabetului, o boală parşivă care este primul factor de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare.

Karela, utilizată în medicina populară chineză

Întânită în regiunile tropicale şi subtropicale din Africa, Asia şi Australia, Karela, tărtăcuţa amară, câştigă tot mai mult teren prin conţinutul bogat în vitaminele B12, C, E, K şi A. De asemenea, calciul, potasiul, sodiul şi fierul sunt o sursă de sănătate pentru organism.

Deşi este extrem de amară, cercetătorii spun despre Karela că este bogată în substanţe nutritive, având în compoziţia sa 17 aminoacizi, 16 dintre aceştia fiind similari cu cei ai insulinei bovine.

Karela ar avea proprietatea naturală de regularizare a nivelului zahărului în sânge prin producerea în mod natural a unei polypeptide similare insulinei din corpul nostru. Gustul ei amar ajută şi la purificarea sângelui, precum şi la metabolizarea carbohidraţilor. De asemenea, creşte imunitatea şi previne apariţia infecţiilor. În ciuda beneficiilor aduse organismului, nu există suficiente studii clinice care să dovedească efectele pozitive ale castravetelui amar, dar există studii care au dovedit efecte pozitive în laborator şi în experimente pe animale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite