Sfaturi utile pentru cei care vor să-şi facă o livadă. Care este momentul optim pentru plantat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la debutul sezonului de primăvară mai sunt doar câteva săptămâni, iar pasionaţii de pomicultură se pregătesc deja pentru începerea lucrărilor. Specialiştii vă arată ce ar trebui să ştiţi pentru ca pomii plantaţi să aibă cele mai mari şanse de a creşte.

Potrivit specialiştilor în horticultură, sezoanele de tranziţie între anotimpul rece şi cel cald (toamna şi primăvara) sunt momentele potrivite pentru a planta în grădină pomii la care am visat de multă vreme.

Totuşi, asta nu înseamnă că oricând toamna şi oricând primăvara se pot planta pomi, iar succesul este garantat. Inginerul horticol Iulian Arhip, cel care ne-a ajutat în realizarea acestuia articol, este de părere (şi nu este o simplă părere, ci răspunsul argumentat al unui specialist) că momentul plantării este crucial pentru viitoarea livadă.

Plantarea pomilor. Toamnă versus primăvară

„Toamna, după căderea frunzelor, pare un moment foarte bun, însă trebuie să ţinem cont că toamnele şi iernile noastre sunt tot mai secetoase, aspect nu tocmai benefic, iar iernile au devenit capricioase din punct de vedere termic, cu mari şanse ca puietul să fie afectat. De aceea, consider că primăvara este net mai favorabilă înfiinţării unei livezi”, spune inginerul.

Acesta ne-a mai mărturisit că un puiet pe cale să pornească în vegetaţie este avantajat de vremea în încălzire ce se suprapune peste momentul firesc al pornirii în vegetaţie. Singurul inconvenient este că primăverile sunt mai aglomerate din punct de vedere al calendarului agricol, de aceea a fost aleasă uneori toamna ca sezon de plantare. „A fost însă doar un compromis managerial. Din punct de vedere tehnologic, primăvara este de preferat”, spune specialistul.

Totuşi, inginerul horticol Iulian Arhip atrage atenţia că pentru înfiinţarea de plantaţii pomicole prin „primăvară” trebuie înţeleasă maximum ultima decadă a lunii martie. „Unii plantează şi până la jumătatea lui aprilie, lucru pe care eu îl consider greşit. Pe măsură ce temperaturile cresc peste o medie de 12 grade Celsius pentru 24 de ore, şansele ca pomişorul să se prindă scad”; ne explică acesta.

Plantarea pomilor. Distanţa dintre puieţi

Tehnologia de plantare presupune o discuţie foarte vastă, pe care nu o vom aborda aici, mai ales că am tratat-o pe larg în articolul „Zece reguli esenţiale la plantarea pomilor fructiferi. Cum alegem cel mai bun pom şi cel mai potrivit loc din grădină”.

Cel mai important lucru, ne explică inginerul Arhip, este să ţinem cont de ce fel de pom plantăm, de cât i se va dezvolta coroana în diametru (cel care ne vinde puietul ar trebui să ştie asta), dar şi de poziţionarea în grădină sau în terenul ales pentru livadă.

Unele specii de pomi nu se autopolenizează, deci este nevoie de măcar două exemplare. Unele (cum ar nucul) sunt toxice pentru alte plante. Unele au talie mică, fiindu-le suficient un metru pătrat, altele au nevoie de peste 20 de metri pătraţi. Unor specii le place soarele, altora umbra. Toate aceste condiţii trebuie să fie luate în seamă.

Plantarea pomilor. De unde cumpăr puieţi

Cea mai mare greşeală, consideră specialistul, pe care o putem face atunci când vrem să plantăm un pom este aceea de a procura materialul săditor din pieţe, târguri şi altfel de spaţii în care nu există condiţii propice pentru menţinerea în stare bună a puieţilor.

Un alt risc atunci când cumpărăm de oriunde este acela de a primi altceva decât am dorit. „Întrebi dacă are nu ştiu ce soi şi-ţi spune: «Am de toate!». Şi aştepţi şi tot aştepţi să rodească, şi fie este altceva, fie nu mai rodeşte niciodată, ţi-a vândut nu ştiu ce arbust“, a mai spus inginerul horticol, insistând ca materialul săditor să-l cumpărăm de la persoane avizate, direct din pepinieră, chiar dacă, optând pentru achiziţia din alte spaţii, ni se oferă inclusiv documente.

Uneori obţinem chiar un preţ bun, şi ni se poate părea tentant să acceptăm oferta, însă preţul mic este de fapt indiciul că pomul respectiv are puţine şanse să prindă rădăcini în grădina noastră. „Oamenii sunt încântaţi de preţ, iar când ajung acasă constată că au cumpărat o nuia scumpă în loc de un pom“, spune inginerul.

Plantarea pomilor. Alte sfaturi

Trebuie ţinut seama de faptul că rădăcinile au nevoie de o anumită umiditate, iar odată extrase din stratul protector se pot repede deshidrata, astfel că există riscul să ajungem acasă cu un pom care nu mai are nicio şansă să devină pomul roditor pe care ni-l dorim. Asta însemnă că dacă vreţi să transportaţi puieţii cale mai lungă, ar fi bine să aibă rădăcinile într-o pungă cu pământ sau nisip umed. Sau măcar într-o pungă umezită.

Tot la pornirea în vegetaţie, în primăvară, pomii au nevoie şi de tratamente specifice, pentru a-i feri de boli şi dăunători. Un bun specialist vă va indica încă de la achiziţionarea materialului săditor produsele necesare. Tot acum se efectuează şi lucrările de toaletare a coroanei, un pom având nevoie de 3-4 ani pentru a avea forma specifică.

Vă mai recomandăm şi:

Zece reguli esenţiale la plantarea pomilor fructiferi. Cum alegem cel mai bun pom şi cel mai potrivit loc din grădină

Cum se taie corect pomii fructiferi. Horticultor: „Cel mai mare dăunător este, de departe, lăcomia“ 

Cele mai bune patru metode de protejare a pomilor fructiferi contra îngheţului. Sfaturile celor mai buni specialişti

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite