Sfaturi pentru masa de Paşte: ce vinuri alegem în funcţie de bucatele pe care le mâncăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfaturile vin de la singura femeie somelier din Galaţi, Zenaida Costea. Pe lângă sfaturi, aceasta a ţinut să spargă şi un mit, care datează de sute ani: ţuica de dinainte de masă nu este deloc sănătoasă.

Vinul, licoarea bahică ce ne însoţeşte de-a lungul vieţii noastre la cele mai importante evenimente, începând cu botezul, cununia sau alte sărbători, şi terminând cu înmormântarea, este mai mult decât o tradiţie, este o stare de spirit.

Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină, un moment de linişte sufletească şi de apropiere de cei dragi, de aceea asocierea corectă a vinului cu bucatele tradiţionale va desăvârşi masa de Paşte. Pentru aceasta, am stat de vorba cu Zenaida Costea, singura femeie somelier din Galaţi, şi una dintre puţinele din România. De la ea am aflat că atunci când alegem vinul pe care urmează să-l punem pe masă, trebuie să ţinem cont de câteva reguli simple:

1. Culoarea – preparatele din carne albă se asociază cu vinuri albe, preparatele din carne roşie cu vinurile roşii;
2. Densitatea – preparatele fine se asociază cu vinuri fine, preparatele consistente cu vinuri puternice;
3. Aromele – trebuie să existe un acord între aromele mâncării şi cele ale vinului.

"Masa tradiţională de Paşte este o masă de sărbătoare, bogată în preparate de cele mai diverse: de la verdeţuri, brânzeturi proaspete, ouă roşii, drob de miel, borş de miel, friptură de miel până la cozonaci, pască şi alte deserturi copioase. O regulă importantă este să Nu începem masa cu băuturi alcoolice (ţuică, vodka, etc.) aşa cum se obişnuieşte, pentru că acestea inhibă sucurile digestive. O altă regulă importantă este aceea că niciodată cafeaua nu se serveşte între felurile de mâncare", ne explică Zenaida Costea.

image

Aperitivele care conţin ouă, brânzeturi proaspete sau verdeţuri se vor asocia obligatoriu cu vinuri tinere, proaspete, revigorante. Vorbim despre Fetească Albă (un vin răcoros, fin, delicat), Frâncuşă (un vin acid, sprinten, energizant), Crampoşie selecţionată (un vin revigorant cu arome de mere galbene coapte şi vanilie) sau Fetească Regală (un vin răcoros). 

"Feteasca Regală merge asociată şi cu salata boeuf, salata de vinete, dar şi cu preparatele din carne de curcan şi pui", ne explică someliera din Galaţi.

Preparatele din miel merg foarte bine asociate cu vinuri roşii catifelate, cu arome fructuoase cum sunt Băbeasca Neagră (un vin uşor, cu arome de fructe roşii şi negre, cu o aciditate ridicată), Feteasca Neagră (cu arome de fructe rosii şi negre), Novac (arome intense picante, de afine, ciocolată şi piper negru, aciditate fină) sau Negru de Drăgăşani (arome de cireşe, vişine, mure).

Dacă optăm pentru o masă pe care predomină carnea de porc sau sarmale, nu foarte condimentate, trebuie musai să avem pe masă un vin roşu: Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, iar dacă preparatele sunt condimentate, atunci soiul de vin roşu cel mai indicat este Pinot Noir.

Preparatele din carne de vită merg foarte bine asociate tot cu vinuri roşii: Cabernet Sauvignon, Merlot sa cu vinuri corpolente, tari. Preparatele din pasăre se asociază cu vinuri albe seci sau, de ce nu, şi cu vinuri roşii uşoare, catifelate: Fetească Neagră sau Pinot Noir.

image


Cum de la masa pascală nu lipseşte desertul, am cerut informaţii şi despre cum trebuie el asociat cu licorile bahice. Dacă desertul se compune din pască şi cozonac, acestea merg asociate foarte bine cu vinuri aromate: Grasă de Cotnari (soi semiaromat, bogat în arome, corpolent), Tamâioasă Românească (soi aromat, bogat în arome mango, pere, busuioc, iasomie) sau Busuioacă de Bohotin (vin cu aciditate medie, arome de frăguţe de pădure, căpşuni).

Dacă la desert avem tort, acesta se va asocia cu un vin spumant (brut/extrabrut) sau cu un vin petiant. Masa se poate încheia cu succes cu o cafea sau o băutură alcoolică pentru că ambele vor ajuta la digestie.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite