Senzaţii tari la muzeul-cinema. Cum să vezi filmul 3D în timp ce te bate vântul, te udă ploaia, iar scaunul tău o ia razna

Senzaţii tari la muzeul-cinema. Cum să vezi filmul 3D în timp ce te bate vântul, te udă ploaia, iar scaunul tău o ia razna

Imagine din sala de cinema 12D de la Galaţi FOTO Florin Matei

Un astfel de cinematograf funcţionează în incinta Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi. Publicul poate alege (la propriu, căci se rulează chiar filmul ales) oricare din cele peste 100 de filme care oferă senzaţii absolut speciale.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi s-a obişnuit să-şi alinte publicul cu tot felul de lucruri speciale. După ce a oferit celor interesaţi accesul la unul dintre cele mai performante observatoare astronomice din ţară, a pus la cale o grădină senzorială de senzaţie şi a transformat expoziţiile ştiinţifice în adevărate evenimente interactive, mai nou a adus în faţa publicului şi conceptul de cinematotograf 12D.

Cunoscut şi ca „Sistem 4DX ™”,  acesta se bazează pe o tehnologie cinematografică revoluţionară, care stimulează toate cele cinci simţuri, prin efecte personalizate create special pentru a oferi publicului cea mai bună experienţă în timpul vizionării unui film. Adică, dincolo de deja banala proiecţie a unui film 3D, spectatorii au ocazia să ia contact (senzaţia este destul de copleşitoare) cu alte 11 tipuri de senzaţii: mişcare în două planuri a scaunelor, vibraţii, vânt, miros, ceaţă, fum, foc, fulger, zăpadă şi apa (picături şi bule).

„Spectatorii au astfel parte de o experienţă completă şi inedită. Cinematograful este amenajat la parterul clădirii muzeului şi  dispune de 100 de filme, din care doritorii îşi pot alege ceea ce doresc să vadă. Acestea sunt scurt-metraje şi durează câte 10 minute fiecare”, ne-a declarat Florin Matei, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Trebuie spus că filmele disponibile sunt din toate genurile, de la cele oarecum paşnice, care simulează plimarea prin zone tropicale, exotice, prin gheţurile veşnice sau prin creierii munţilor, până la prezentarea unor catastrofe naturale, plimbarea cu un carusel aproape dement şi chiar filme de groază.

Cinematograful de la Galaţi funcţionează de doar câteva zile (mai exact din 21 iulie 2017) şi  are doar nouă locuri. Însă nu sunt scaune obişnuite, ci fiecare dintre fotolii este o adevărată maşinărie. Simulează  traseu contorsionat al unui rooler-coaster, te face să te simţi într-o maşină care parcurge un drum sălbatic de munte sau îşi dă senzaţia că tocmai călătoreşti pe spinarea unui Tiranozaurus Rex.

Când filmul proiectat o impune vibrează ca atunci când se cutremură pământul sau când pe lângă tine trece un tren sau decolezi cu un avion.

Satisfacţia de a ieşi de la film cu părul ciufulit, stropit, odorizat şi cu inima cât un purice nu este însă pe gratis. „ Preţul unui bilet este de 10 lei, indiferent de vârstă (n.r.: copii sub cinci ani nu au voie la proiecţii). Cinematograful de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi este deschis de miercuri până vineri, între orele 10,00 şi 18,00, iar în weekend, de la 10,00 până la 20,00.  Lunea şi marţea este închis”, spune Florin Matei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: