Senatorul Paul Ichim, către noul ministru al Sănătăţii: "Nu vă jucaţi cu pacienţii oncologici, ei se luptă pentru viaţă, nu fac politică!"

Senatorul Paul Ichim, către noul ministru al Sănătăţii:

Senatorul Paul Ichim cere rezolvarea urgentă a listei medicamentelor compensate. Foto: Adevărul

Senatorul liberal gălăţean speră ca noua listă a medicamentelor compensate să fie făcută în interesul pacienţilor oncologici. Potrivit OMS, numărul acestora a crescut îngrijorător în ultimii ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Senatorul liberal a declarat zilele trecute în plenul camerei că îşi doreşte ca noul ministru al Sănătăţii să rezolve pozitiv noua lista cu medicamente compensate. "Observ cu tristeţe că problema compensatelor pare decompensată rău. Ca practician, vă informez că aproape nu există familie în ţară care să nu aibă un membru cu afecţiune oncologică", spune parlamentarul gălăţean.

Lista medicamentelor compensate, care nu a mai fost reactualizată din 2008, cuprinde 1.320 de substanţe active din care 140 de molecule noi, adică peste 10% din listă.

"Normal că introducerea de molecule noi înseamnă un efort financiar din partea bugetului. Segmentele fierbinţi sunt cele din domeniul oncologic şi probabil al transplantului. În contextul în care OMS avertizează asupra «epidemiei» de afecţiuni oncologice, fapt perceput de practicieni în ţară, normal că se înţelege presiunea publicului asupra decidenţilor", a explicat Ichim.

După ce a trimis şi câteva săgeţi otrăvite către colegul său de partid care a ocupat până de curând fotoliul de ministru, Paul Ichim a ţinut să precizeze că actualul ministru confirmă existenţa problemei listei compensatelor, dar anunţă că o comisie de experţi va reactualiza această listă.

"Din câte ştiu experţii utilizaţi de minister sunt aceeaşi, nu-mi imaginez că precedentul ministru, de altfel economist, s-ar fi priceput la substanţe farmacologic active. Este mai mult decât evident că este tot o declaraţie de televizor. Bine că lista este supusă dezbaterii publice pe site-ul ministerului, urmând a primi sugestii de la popor, ca să fie aplicată în luna următoare. Sper să trăim ca să vedem!", a mai explicat Paul Ichim.

Paul Ichim a ţinut să avertizeze factorilor decidenţi că psihologic, pacienţii oncologici sunt oameni care se luptă pentru viaţă şi nu mai sunt interesaţi de telenovelele politice de tip „Urzeala tronurilor”!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: