Semnele care îţi arată că eşti manipulat şi cât de grav îţi afectează viaţa. Drumul de la dependenţă la libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO digi24.ro
FOTO digi24.ro

Foarte puţini dintre noi se întreabă dacă sunt sau nu manipulaţi, ori dacă au fost în trecut. Cei mai mulţi neagă de ruşine sau ca să nu le fie afectat statul social. În realitate, manipularea neconştientizată ne poate distruge viaţa psihic, emoţional, social şi financiar.

Mulţi dintre noi cred că nu sunt sau nu pot fi manipulaţi. Fără o analiză atentă a modului în care ne comportăm şi acţionăm în raport de ceea ce primim informaţional din exterior nu vom conştientiza niciodată cât de grav este acest fenomen.

Potrivit psihologilor, sunt cinci categorii în care ne putem încadra când este vorba despre manipulare. În prima categorie intră cei care nu cred şi nu ştiu că sunt manipulaţi, iar din cea de-a doua fac parte cei care încep să înţeleagă că sunt victimele manipulării.

”În cea de-a treia categorie intră persoanele care caută deja diverse modalităţi de-a nu mai fi manipulaţi, în a patra categorie îi regăsim pe cei care evită manipularea şi devin ceea ce îşi doresc, iar în cea de-a cincea categorie respectivii reuşesc să manipuleze ei manipulatorul”, explică psihologul Stelian Chivu.

Manipularea are loc pe toate canalele posibile: vizual, auditiv, olfactiv, gustativ şi chiar kinestezic. Un exemplu la îndemână este o reclamă la materiale de construcţie, în care apare o tânără sexi îmbrăcată în costum de baie, cu casca în cap, şi saci de ciment lângă ea.

”Legătura aici este foarte subtilă. Vorbim de o psihologie a manipulării, prin care se urmăreşte transmiterea de mesaje, de multe ori subliminale, care să acopere cât mai multe din canalele de care vorbeam”, remarcă psihologul Stelian Chivu.

Ca să înţelegem şi mai bine despre ce este vorba, manipularea este pe scurt o influenţă ascunsă. Oricine şi oricând poate manipula. Cele mai banale exemple sunt o pisică mieunând sau un copil plângând ca să primească atenţie sau hrană.

Cum funcţionează manipularea

Manipularea poate fi pozitivă sau distructivă. Este constructivă când eşti îndemnat să îţi găseşti un job ca să te poţi întreţine singur sau să înveţi pentru ca prin educaţie să faci ceea ce te pasionează şi să îţi creşti stima de sine. Manipularea este negativă când primeşti sfaturi de genul ”dacă fumezi, eşti şmecher”.

Nu e chiar la îndemâna oricui să ajungă la un nivel care să îi permită să nu mai fie manipulat. În primul rând, e necesar să conştientizeze faptul că este manipulat, iar apoi să acţioneze pentru a depăşi această problemă.

”Există câteva semne clare care îţi arată că eşti manipulat. Cele mai importante sunt lipsa încrederii în sine şi confuzia. De asemenea, cei în cauză sunt dispuşi să facă orice, numai să le sugereze cineva ce să facă. La toate acestea se adaugă încrederea exagerată în ce spun alţii, în special o parte a mass-media. Am avut pacienţi care nu acceptau să primească informaţii decât de la televizor”, spune psihologul Stelian Chivu.

Conştiinţa de oaie

Lucrurile încep să se schimbe când persoana manipulată începe să se trezească la realitate şi să conştientizeze ce se întâmplă. Începe să simtă un anumit disconfort, apar gândurile contradictorii şi conflictele interioare.

”Manipularea aduce şi o anumită lipsă de discernământ. Sunt multe persoane incapabile să ia singure o hotărâre. Pot fi şi lideri în domeniile în care activează, însă doar de formă. S-au obişnuit practic să nu facă nimic fără să li se spună. Au ceea ce se numeşte o conştiinţă de oaie”, explică psihologul Stelian Chivu.

O altă caracteristică a celor manipulaţi este să ceară obsesiv părerea celorlalţi în legătură cu orice fac, indiferent cât de banal ar fi. Aşa se ajunge ca cei în cauză să se concentreze doar pe ce zice unul sau altul, fără să treacă prin filtrul propriu informaţiile.

Se formează ceea ce specialiştii numesc fobia manipulării. Persoanele respective cred practic cam tot ce li se spune ori aud sau văd în reclame şi la televizor. De multe ori, se face apel la calităţi umane pozitive pentru a justifica manipularea. ”Tu nu ai cultură?”, ”Tu nu ai conştiinţă?”, sunt doar câteva exemple.

Există şi manipulări aparent pozitive, dar care pot da peste cap viaţa celui în cauză. De pildă, ”cumpără-ţi Lamborghini pentru că meriţi” sau ”haină de genul ăsta are şi X sau Y, de ce să nu porţi şi tu?”. De fapt, este doar o exacerbare a egoului ce te poate duce la sapă de lemn. Sunt şi manipulări mai subtile, când încearcă să se creeze impresia că eşti dator cumva sau inferior, iar cei mai mulţi cad în capcană şi încep să se justifice.   

Conştientizarea înseamnă autocontrol

Ca în cazul multor fobii, primul pas spre vindecare este conştientizarea. Odată făcut acest pas, nu trebuie să intrăm în conflcte cu cei care ne-au jucat pe degete cum am vrut. Este suficient că am realizat ce se întâmplă, iar de dorit este să trecem mai departe fără să purtăm ranchiună.

”Este important apoi să ne detaşăm de cei care ne manipulează. Autocunoaşterea înseamnă, de fapt, autocontrol, iar atunci conştientizezi multiplele forme ale manipulării: psihice, emoţionale, spirituale. E necesar să avem stări pozitive cât mai mult timp posibil ca să ne construim încrederea în sine şi să evităm pe viitor noi manipulări”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum să gestionezi starea emoţională în confruntări. Psiholog: Rezolvându-ne conflictele interioare, vom pune capăt şi celor exterioare

Psiholog: „În noi stă puterea de a ne sabota sau vindeca“. Care sunt cuvintele antidot al eşecului

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite