Secretele preparării gulaşului cu fasole şi carne afumată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gulaş cu fasole şi carne afumată Foto: familist.ro
Gulaş cu fasole şi carne afumată Foto: familist.ro

Spre deosebire de tradiţionalul gulaş unguresc, gulaşul cu fasole şi carne afumată sau bab gulyaşul, cum se mai numeşte în mod tradiţional, este o combinaţie săţioasă de ciorbă şi tocăniţă. Aşa se face că cei care consumă preparatul nu mai mănâncă, de regulă, şi felul doi.

Gulaşul cu fasole şi carne afumată se găteşte frecvent în Ardeal, regăsindu-se şi în meniurile restaurantelor din această zonă şi nu numai. Preparatul poate conţine carne de porc sau carne de vită şi chiar carne afumată, în funcţie de preferinţele culinare ale celui care îl prepară.

”Diferenţa între tradiţionala tocăniţă moldovenească şi gulaş se face prin condimente şi arome, pentru că ingredientele sunt cam aceleaşi”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Fasole-500 de grame;

-Ceapă-300 de grame;

-Ardei gras-500 de grame;

-Usturoi-3,4 căţei;

-Ardei iute-o bucată;

-Morcov-200 de grame;

-Ţelină-200 de grame;

-Rădăcină de pătrunjel-100 de grame;

-Pastă de tomate-200 de grame;

-Roşii-500 de grame;

-Boia, chimen măcinat, foi de dafin, cimbru;

-Sare, piper;

-Pătrunjel-o legătură;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri.

De ce se adaugă pasta de tomate după ce a fiert fasolea

Primul pas este să punem fasolea la înmuiat în apă cu o seară înainte de preparare. Diferenţa faţă de mâncărurile tradiţionale româneşti cu fasole este că, în cazul gulaşului, aceasta nu se spală în mai multe ape, astfel încât amidonul nu este eliminat din preparat, dându-i consistenţă şi o aromă deosebită.. ”Fasolea se pune la fiert şi toată aroma rămâne în mâncare”, precizează maestrul Nichi Mărăcine.

Tăiem apoi ceapa şi o punem la călit în ulei alături de ardeiul gras şi usturoi, peste care se adaugă aromele tari, respectiv chimenul, foaia de dafin şi puţin cimbru. Când punem sarea şi piperul, trebuie să ţinem cont, dacă am folosit carne afumată, de faptul că şi aceasta conţine sare, astfel încât gulaşul să nu iasă prea sărat.

”Când adăugăm boia în preparat, e musai să avem grijă ca aceasta să nu se ardă pentru că ar denatura gustul gulaşului. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, se pune puţină apă, iar apoi adăugăm fasolea”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Important de amintit este că după ce am pus toate ingredientele amintite în oală, vom completa cu apă, astfel încât acestea să nu se ardă în timpul procesului termic. Vom lăsa gulaşul să fiarbă cam 30-40 de minute, pentru ca fasolea să se fiarbă bine, la final rezultând o ciorbă mai consistentă de fasole cu carne afumată, dacă am ales să folosim acest ingredient.

Există şi posibilitatea de a pregăti preparatul folosind atât carne de porc sau de vită, cât şi carne afumată, întregul proces termic durând aproximativ trei, patru ore. În această perioadă, trebuie să adăugăm constant apă, astfel încât carnea să fiarbă bine, iar aromele să se întrepătrundă.

Când boabele de fasole încep să se înmoaie, adăugăm pasta de tomate şi roşiile tăiate cuburi, de regulă cu 40-45 de minute înainte de închiderea focului. Acest pas este foarte important, pentru că dacă puneţi pasta de tomate peste fasole înainte ca aceasta să se înmoaie, veţi constata că boabele s-au întărit, ceea ce va îngreuna serios procesul de preparare.

Gulaşul cu fasole şi carne afumată se poate servi cu găluşte din făină, care sunt foarte uşor de pregătit, sau cum o salată de ceapă, în care se adaugă sare, oţet şi puţin chimen. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite