Secretele preparării celui mai bun borş călugăresc. Care sunt ingredientele care dau savoare mâncării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.restaurantedelux.ro
Foto: www.restaurantedelux.ro

Borşul călugăresc, preparatul de post cu o tradiţie de câteva sute de ani, conţine o serie de legume care au un aport mare de vitamine. Se serveşte, de regulă, vara. Reţeta a fost ”furată” de la călugări de românii care au mers în pelerinaj la mănăstiri.

Deşi este un preparat de post, borşul călugăresc conţine o multitudine de vitamine prin varietatea de legume care se folosesc pentru a-l prepara. Vom începe prin a spăla şi curăţa legumele în diferite forme, gen rondele şi cuburi, după cum considerăm necesar. ”Legumele trebuie tăiate cu o idee mai mari decât cele pe care le folosim în ciorbele pe care le pregătim uzual”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Cartofi-două bucăţi;

-Ceapă-două bucăţi;

-Dovlecel-o bucată;

-Morcovi-două bucăţi;

-Ţelină-o bucată;

-Fasole verde (păstăi)-100 de grame;

-Ardei gras-două bucăţi;

-Roşii-şase bucăţi;

-Borş-un litru;

-Pătrunjel-o legătură;

-Leuştean-o legătură;

-Un vârf de sare;

-Foi de dafin-două foi;

-Cimbru-o mică ramură.

În oală vom pune la fiert mai întâi rădăcinoasele (ceapa, ţelina, morcovii), îndepărtând prin tratament termic coaja de la roşii pentru a folosi doar pulpa acestora. După 20 de minute, adăugăm cartofii, dovlecelul şi ardeiul gras, lăsând la urmă păstăile şi roşiile pentru că aciditatea din această legumă să nu împiedice fierberea cartofilor.

”Punem puţină sare pentru a defini gustul care ne place, în timp ce borşul va fi fiert separat cu leuşteanul. Îl vom adăuga apoi peste legume, îl dăm în câteva clocote şi punem şi pătrunjelul, foile de dafin şi cimbrul, iar ciorba noastră călugărească este gata”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Ciorba călugărească are o consistenţă mai mare decât cea cu care suntem obişnuiţi, legumele tăiate mai grosier dând atât volum, cât şi consistenţă preparatului. Poate fi servită atât rece, când o scoatem de la frigider, dar şi fierbinte, imediat după ce am luat-o după foc sau încălzită.

”Pentru cei care doresc să consume preparatul şi în alte zile decât cele de post, este bine să dreagă borşul cu o lingură de smântână”, recomandă maestrul Nichi Mărăcine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite