Secretele maioşului, lebărul în varianta ardelenească. Trucul care dă compoziţiei un gust impresionant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lebăr de casă Foto: divainbucatarie.ro
Lebăr de casă Foto: divainbucatarie.ro

Românii gătesc multe mâncăruri tradiţionale în preajma sărbătorilor de iarnă, însă când vine vorba de lebăr, mai degrabă preferă să îl cumpere decât să îl pregătească. În realitate, preparatul nu este deloc greu de realizat.

Lebărul tradiţional diferă de maioşul ardelenesc prin ingrediente şi modul în care acestea sunt folosite ulterior la realizarea reţetei. Primul pas este să punem la fiert ficatul timp de 20-25 de minute în apă cu sare, până când se înmoaie, însă în acelaşi timp trebuie să avem grijă să rămână suculent.

Ingrediente:

-Ficat de porc-750 de grame;

-Ceapă-750 de grame;

-Jumări de porc-200 de grame;

-Şoric-100 de grame;

-Untură de porc-100 de grame;

-Maţe de porc pentru realizarea lebărului;

-Boia dulce, sare, usturoi şi piper, după gust.

După ce am stins focul, mai lăsăm ficatul în recipientul în care a fiert pentru alte 10-15 minute, putând adăuga acolo şi o foaie de dafin, sare şi câteva boabe de piper, pentru ca acesta să capete o aroma plăcută.

”Cât timp fierbe ficatul, vom căli ceapa şi usturoiul în untură de porc. Vom da apoi ficatul, şoricul şi jumările prin maşina de tocat, amestecând apoi compoziţia cu ceapa călită”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

În compoziţia rezultată vom pune sare şi piper, dar şi enibahar măcinat, dacă preferăm acest condiment, la sfârşit adăugând boia dulce, iar ulterior vom umple cu aceasta maţul de porc, cu ajutorul maşinii de tocat.

Dacă vi se pare că amestecul rezultat din tocarea ficatului, şoricului şi jumărilor este prea uscată, se poate pune o lingură sau două din apa în care a fiert ficatul pentru a omogeniza compoziţia şi a o face mai maleabilă.

”Pentru a nu trece compoziţia prin maţul de cârnat, aceasta se poate modela pe un platou cât mai estetic. Rezultatul nu va fi acelaşi ca atunci când punem compoziţia în maţul de porc, dar gustul va fi unul impresionant”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Maioşul se pune la frigider, putând fi servit ulterior pe un platou cu felii de gogoşari, albuş de ou şi castraveţi muraţi alături de alte produse tradiţionale româneşti specifice sărbătorilor de iarnă. Există şi varianta afumării cu fum rece a  lebărului ardelenesc, în funcţie de gust, la care merge şi un păhărel de ţuică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite