Secrete ecologice pentru pasionaţii de grădinărit. Cum scapi de gângăniile care atacă plantele fără să foloseşti chimicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trucuri folositoare în grădinărit dezvăluit pentru cititorii „Adevărul” de către inginerul horticultor Iulian Arhip. Aflaţi cum vă puteţi cultiva pasiunea pentru grădinărit fără costuri mari şi fără a apela la substanţe chimice.

Pasiunea pentru grădinărit a românilor a deschis, în ultimii ani, a adevărată „Cutie a Pandorei” în spaţiul virtual. Internetul este pur şi simplu inundat de sfaturi, care mai de care mai năstruşnice şi mai garantate ca fiind infailibile. Marea problemă este însă că, în majoritatea cazurilor, sfaturile propagate fie sunt fără suport ştiinţific, fie păcătuiesc prin detalii tehnice complicate atunci când sunt garantate de specialişti.

Drept urmare, în materialul de faţă ne-am propus să scoatem în faţă câteva mici trucuri, deloc costisitoare şi deloc complicate, care vă pot ajuta să aveţi grădiniţa pe care o visaţi, fie că vorbim despre cea din curte, despre micul spaţiu verde din faţa blocului sau de jardiniera din balcon.

Am fost spriniţi în acest demers de către inginerul horticultor Iulian Arhip, care a încercat să structureze la modul unor de înţeles câteva soluţii practice la îndemâna fiecăruia, pentru îngrijirea plantelor.

Melcii pot fi capturaţi cu bere

Nu de puţine ori, melcii se dovedesc duşmani de moarte ai grădinarilor, căci se înmulţesc repede şi fac pagube considerabile. În principiu, cea mai simplă metodă de combatere este cea chimică, însă dacă nu vreţi să vă otrăvăţi straturile şi, în plus, nici nu vă dă mâna să cumpăraţi nu ştiu ce insecticid bio infernal de scump, puteţi scăpa de gasteropode cu ajutorul unei metode complet neaşteptate.

„Una dintre cele mai utilizate şi cunoscute metode de combatere fără chimicale a melcilor este ceea a borcanului cu bere sau drojdie. Limacşii sunt atraşi de mirosul malţului şi al drojdiei fermentate, iar asta le poate aduce sfârşitul”, spune inginerul Arhip.

„Pentru acest tip de capcană avem nevoie un borcan pe care îl îngropăm în pământ, lăsând marginile afară, după adăugăm bere, sau o soluţie de o lingură de drojdie, o jumătate de  linguriţă de zahăr şi 250 ml apă călduţă în borcan şi lăsăm totul peste noapte. Dimineaţă ar trebui să adunăm melcii şi să schimbă lichidul”, continuă recomandarea specialistului.

Ce minuni face urzica în grădină

Oricât ar părea de ciudat banala şi enervanta (la cules) urzică este un aliat de nădej de al grădinarilor, căci poate fi insecticid, fungicid şi chiar îngrăşământ.

Pentru a prepara produsul minune aveţi nevoie de un kilogram (sau mai mult, după caz) de tulpini de urzică. „Cele bătrâne şi foarte înţepătoare sunt cele mai bune. Însă, atenţie! Nu le culegeţi de pe marginea drumurilor pentru că sunt pline de reziduri chimice. Sunt de preferat cele de pe malul râurilor, din poieni şi de pe marginea pădurilor”, ne explică inginerul Arhip.

Modul de preparare este foarte simplu. Urzicile se toacă sau se mărunţesc şi se pun într-un vas împreună cu circa 10 litri de apă. Se acoperă şi se lasă câteva zile. În fiecare zi se amestecă decoctul, iar când e gata vă daţi seama imediat: miroase foarte urât.

„Decoctul se strecoară, iar soluţia rezultată se poate păstra în sticle acoperite cu tifon (poate produce gaze de fermenţie), timp de o săptămână. Se foloseşte o soluţie diluată – un litru de extract de urzică la 10 litri de apă. Cu această soluţie se stropeşte grădina. Nu va da rezultate ca un fungicid de sinteză, însă efectul este unul acceptabil”, spune inginerul.

Ceaiul de gălbenele alungă viermii

O altă soluţie neaşteptată pentru a scăpa de anumiţi gândaci care invadează grădina de legume şi vor să împartă recolta cu dumneavoastră este folosirea ceaiului de gălbenele pe post de insecticid.

Mod de preparare. Se ia o cană de frunze şi flori de gălbenele. Se zdrobesc şi se amestecă cu 0,5 litri apă. Se lasă să stea timp de 24 ore, apoi se strecoară şi se adaugă 1,5 litri  apă şi un sfert de linguriţă de săpun ecologic. Cu soluţia rezultată se stropeşte.

„Se aplică contra gândacului de asparagus, viermelui care atacă fructul de roşiei, a insectelor care rod frunzele. Sincer să fiu, nu am crezut până n-am văzut. Chiar face faţă la anumiţi dăunători, deşi nu face minuni”, spune inginerul Arhip.

Ceai de soc contra afidelor

Deşi pare greu de crezut, ceaiul de soc este eficient contra afidelor, musculiţei morcovului, gândacilor de castraveţi şi a dăunătorilor ce atacă fructele pomilor şi rădăcinile. De asemenea, frunzele de soc pot fi folosite ca fungicid ecologic.

Mod de preparare: se fierb aproximativ 230 g  frunze de soc în circa 0,5 l apă timp de 30 minute. Se strecoară şi se lasă să se răcească. Separat, în 0,5 l  apă călduţă, se dizolvă 1 lingură de săpun ecologic. Se adaugă apă cu săpun la ceaiul de frunze, se lasă să se răcească şi se stropeşte cu această soluţie.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Cum se face corect tăierea de rodire la viţa-de-vie. Măsurile speciale pe care le impune iarna capricioasă

Când trebuie plantaţi pomii în livadă. Cea mai mare greşeală pe care o fac amatorii, în opinia specialiştilor în horticultură

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite