Secrete ale cultivării plantelor de apartament. De ce recomandă specialiştii să punem cuburi de gheaţă în ghivece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Surprinzător, gheaţa le face bine florilor cultivate la ghiveci FOTO Costel Crângan
Surprinzător, gheaţa le face bine florilor cultivate la ghiveci FOTO Costel Crângan

Metoda este folosită frecvent de către specialiştii în horticultură, care o consideră ideală pentru plantele de apartament care înfloresc iarna sau primăvara, dar şi pentru plantele agăţătoare. De asemenea, dă rezultate bune şi în cazul florilor din jardiniere expuse timp îndelungat la razele soarelui.

Deşi pare o formalitate, udarea plantelor crescute în ghiveci nu-i deloc o treabă simplă. Şi nu o spunem noi, ci o afirmă fără echivoc specialiştii în horticultură, care spun că a doua cauză a morţii florilor de apartament, după atacul bolilor, este irigarea greşită.

„Majoritatea oamenilor udă plantele după propriul instinct sau după ce le-au povesti unii şi alţii. Puţini ştiu însă că fiecare specie de plantă are nevoile sale de umiditate, iar acestea pot diferi inclusiv în funcţie de starea ei de vegetaţie sau de perioada anului”, spune inginerul horticultor Iulian Arhip.

Acesta ne-a mai mărturisit că udarea florilor din glastră se poate face în mai multe feluri, nu doar după metoda clasică, aceea cu cana. „În general, recomand ca frunzele şi florile să nu fie udate, nici măcar cu un atomizor. Doar câteva specii tropicale suportă un astfel de tratament, în vreme ce 99% dintre plante preferă să nu fie atinse. Eventual, frunzele pot fi şterse, cu mare atenţie, cu un şerveţel sau cu o bucată de cârpă moale, un pic jilavă”, spune inginerul.

Dintre metodele speciale de irigare a plantelor de apartament, acesta a recomandat folosirea dispozitivelor de picurare – cu menţiunea că sunt destul de scumpe pentru ghivecele individuale – dar şi a unor soluţii mai puţin costisitoare.

„Se poate folosi o tăviţă cu apă, în care să punem ghiveciul cu planta. Evident, ghiveciul trebuie să aibă fundul găurit, iar apa din tăviţă maximum 2 centimetri. Eu o folosesc pentru plantele sensibile la umiditatea atmosferică. Torn extrem de puţină apă pe pământul din ghiveci – eventual doar pulverizez crusta şi afânez – iar irigarea principală se face la rădăcini, pe dedesubt. Ţin plantele cam 15-20 de minute în tăviţă, apoi umiditatea se transmite prin sol, în sus”, spune inginerul Arhip.

Însă una dintre cele mai ciudate metode de irigare este cea cu... cuburi de gheaţă care, în ciuda faptului că pare neobişnuită, este destul de des folosită de specialişti, mai ales când vine vorba de plantele extrem de sensibile la excesul de umiditate din sol.

„Cele mai multe soiuri de orhidee şi de plante agăţătoare sunt destul de sensibile la apa în exces. De aceea, ele trebuie udate des şi cu cantităţi mici de apă, pentru a evita putrezirea sau sufocarea rădăcinilor şi, drept urmare, moartea plantei. Însă 2-3 cuburi de gheaţă aplicate zilnic pe pământul din glastră pot înlocui cu succes udarea. Gheaţa se topeşte lent şi irigă solul fără a crea exces de apă”, spune specialistul.

De asemenea, metoda cuburilor de gheaţă poate da rezultate bune şi în cazul jardinierelor expuse mult la soare, dat fiind că nu doar că se asigură irigarea lentă, ci se şi răceşte solul. Se ştie că la temperatura de peste 30 de grade la adâncimea de 5 centimetri a solului, majoritatea plantelor intră în stres termic.

Potrivit inginerului Arhip, cuburile de gheaţă adăugate în vaza cu apă pot fi o soluţie eficientă şi pentru a păstra un timp mai îndelungat florile tăiate.


Vă mai recomandăm şi:

Secrete ecologice pentru pasionaţii de grădinărit. Cum scapi de gângăniile care atacă plantele fără să foloseşti chimicale 

Plante otrăvitoare pe care le primim în casă fără să ştim că ne pot trimite la medic

VIDEO Cum se face corect tăierea de rodire la viţa-de-vie. Măsurile speciale pe care le impune iarna capricioasă 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite