Scandal uriaş la azilul groazei, cu 5 morţi şi 90 de infectaţi, din Galaţi. Centrul privat funcţiona ilegal. „E o mârşăvie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azilul Sfântul Ilie din Galaţi FOTO Arhivă Adevărul
Azilul Sfântul Ilie din Galaţi FOTO Arhivă Adevărul

Informaţia a fost transmisă de prefectul de Galaţi, Gabriel Avrămescu, fiind confirmată de raportul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale cu privire la căminele de bătrâni autorizate până la 6 aprilie 2020.

Azilul groazei din Galaţi, unde deja au murit 5 oameni, iar 90 sunt infectaţi cu coronavirus, funcţiona ilegal. Afirmaţia aparţine prefectului Gabriel Avrămescu şi are în vedere raportul Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale din data 6 aprilie 2020, document în care se menţionează că licenţa Centrului Social „Sf. Ilie” din Galaţi era pentru 66 de persoane şi nu pentru 137, câte au fost găsite pe 5 aprilie, la confirmarea focarului de Covid-19.

Afirmaţiile prefectului sunt contrazise însă de mai multe persoane oficiale, dintre care viceprimarul Picu Roman şi consiliera locală Oana Iurescu. Aceştia au prezentat public documente ce poară ştampila Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, emise în aprilie 2019, din care rezultă că a fost extinsă capacitatea de cazare la 137 de locuri. Aceştia îl acuză pe prefect de dezinformare şi îi cer demisia.

La rândul lui, Gabriel Avrămescu a precizat că, potrivit legii, singura autoritate de licenţiere a centrelor sociale este Ministerul Muncii. De asemenea, acesta a declarat că a sesizat organele competente, iar procurorii au confirmat începerea unei anchete penale.

„Mă întreb: o asociaţie care a avut un profit de 900.000 de lei nu îşi putea gestiona situaţia?  Aşteptăm o astfel de pandemie ca să constatăm că avem o astfel de bombă în oraş? Eu doar pun nişte întrebări. Mai departe este treaba instituţiilor abilitate să verifice  ce s-a întâmplat acolo, dar această încercare de translatare a răspunderii către autorităţi de către cei care au administrat această afacere şi au transformat-o într-un business pe seama vieţii oamenilor mi se pare o mârşăvie”, a declarat prefectul.

În 2019, asociaţia care administrează centrul de îngrijire a bătrânilor „Sf. Ilie” din Galaţi obţinea venituri de 3,3 milioane de lei, cu un profit net de 921.000 de lei. Tot anul trecut, 67 dintre cei 137 de asistaţi au decedat din diverse cauze.

Duminică, 12 aprilie, a fost confirmat al doilea focar de Covid-19 într-un azil din Galaţi. Este vorba de Centrul Social „Sf. Spiridon”, din administrarea Primăriei. Acolo sunt internaţi 139 de bătrâni, iar personalul numără 47 de persoane. Deja au fost confirmate 4 cazuri de infectare, iar duminică toţi cei de acolo erau testaţi, rezultatele urmând să fie disponibile în 2-3 zile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite