Scandal la spital, după ce firma care reabilita clădirea a dat faliment şi a abandonat totul. Medic: „E caz de DNA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean din Galaţi FOTO George Nica
Spitalul Judeţean din Galaţi FOTO George Nica

Patru secţii foarte importante din la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă din Galaţi, respectiv Laboratorul clinic Medicală 1, Geriatria şi Nefrologia, au rămas în şantier şi mizerie, după ce modernizările s-au terminat doar în proporţie de 60%. Din păcate, situaţia ar putea continua foarte mult, deoarece este nevoie de o nouă licitaţie pentru lucrări.

Situaţie revoltătoare la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, acolo unde patru secţii  foarte importante sunt grav afectate de o situaţie care nu are de-a face cu actul medical, ci cu cel managerial.

Mai exact, firma care a contractat lucrările de reabilitare a Laboratorului clinic al Spitalului Judeţean şi a tronsonului ABC de la etajul 7 (în care se află secţia Medicală 1, dar şi Geriatria şi Nefrologia) a abandonat totul făcut doar în porporţie de 60%, argumentând dificultăţile financiare cu care se confruntă.

De fapt, contractantul Romlotus Instalaţii SRL Galaţi (o firmă apropiată de conducerea PSD, de altfel, dovadă şi numeroasele contracte publice obţinute) a intrat în insolvenţă şi apoi în faliment, aşa că Spitalului Judeţean nu i-au mai rămas decât două posibilităţi: să se înscrie la masa credală pentru a încerca să recupereze eventualul prejudiciu şi să caute un alt constructor.

Evident, şansele de a recupera ceva de la firma falită nu sunt tocmai mari, iar varianta atribuirii lucrărilor către un alt constructor nu este nici ea chiar aşa de simplă.

Se va expertiza stadiul lucrărilor, apoi se va licita din nou

Conducerea celei mai mari unităţi medicale a anunţat că va face mai întâi o expertiză, pentru a vedea efectiv care este stadiul proiectelor, urmând să comande o actualizare a acestora, tot pe bani, şi apoi să se treacă la licitaţia propriu-zisă a lucrărilor.

Trebuie spus că sunt în discuţie două proiecte, unul aferent contractului cu nr. A11291/11.08.2015 (pentru Laboratorul Clinic), iar celălalt cu nr. A12107/1.09.2015 (pentru secţiile de la etajul 7 al spitalului.

Informaţia a fost făcută publică şi de către conducerea Consiliul Judeţean, printr-un proiect de hotărâre de rectificare bugetară care a primit deja girul aleşilor şi a fost aprobat prin vot.

În fapt, CJ a dat bani pentru „servicii de evaluare rest de executat a celor două obiective de investiţie, pentru a se cunoaşte cu exactitate atât nivelul lucrărilor executate, cât şi a celor rămase de executat şi actualizarea financiară a celor două proiecte”.

În aceste condiţii, chiar dacă licitaţia va avea loc până la finele lui noiembrie, sunt slabe şanse ca lucrările să înceapă mai devreme de februarie-martie, ca urmare a parcurgerii etapelor de contestare.

Dar cu pacienţii ce-aţi avut?

Dincolo de argumentele de ordin financiar, cea mai gravă problemă rămâne, totuşi, cea a pacienţilor.
În acest moment (şi cine ştie cât timp de aici încolo), circa o treime din secţiile amintite se află în şantier, deci nu poate fi folosită. În aceste condiţii, pacienţii sunt nevoiţi, mai ales la Secţia Medicală 1 (cea mai aglomerată din tot spitalul) să doarmă câte doi şi chiar trei în pat, dar nici aşa nu mai au loc.

Provizoriu, o parte dintre pacienţi au fost mutaţi la Oftalmologie (secţie proaspăt reabilitată, dar unde cam bate vântul, căci afecţiunile specifice nu pre presupun internarea), însă calitatea actului medical are suferit prin toată această vânzoleală şi supra-aglomerare.

„Este un adevărat coşmar ceea ce ni se întâmplă. Lucrăm în mizerie, în condiţii de aglomeraţie, în stress total. Şi asta pentru că un birocrat a închis ochii la lege. Aş fi foarte curios cine este persoana care a certificat bonitatea financiară a firmei contractante. Mi se pare un caz de DNA”, ne-a spus unul dintre medicii din secţiile afectate de bulibăşeala şantierului neterminat.

Scandaluri cu repetiţie la spitalul de urgenţă

De altfel, scandalurile se ţin lanţ la spital. În urmă o lună, un consilier judeţean a reuşit să determine constituirea unei comisii de anchetă după ce s-a constatat că lucrările de la o altă secţie (interesant este că este vorba chiar de Oftalmologie) au fost făcute de o calitate execrabilă
Consilierul Dorin Butunoiu (ales drept independent, dar înregimentat acum politic la PRU) a semnalat calitatea necorespunzătoare a lucrărilor efectuate acolo, dovedită de acesta printr-o fotografie.

„În această fotografie se poate vedea clar cum o ţeavă ce face racordul la grupurile sanitare, lucrare nouă de altfel, este agăţată cu o sârmă… Şi pentru că nu a fost racordată la sistemul de scurgere centralizată a deşeurilor, ţeava s-a înfundat la etajul III al spitalului, iar toate dejecţiile şi deşeurile s-au revărsat între etajul V şi VI, la Oftalmologie. Păi vorbim de microbi, de infecţii în spitale şi noi ce facem? S-au cheltuit bani de la CJ şi nu este normal ca lucrarea să arate aşa. Trebuie ca CJ să aibă o echipă care să verifice, în prezent CJ nu urmăreşte lucrările efectuate şi finalizate”, a spus Dorin Butunoiu.

Demersul a fost cât pe ce să fie blocat de consilierii PSD, care au încercat să minimizeze totul.  „Ni s-a prezentat o fotografie. De unde ştim noi că este reală, că este de la Spitalul Judeţean?”, a reacţionat consilierul judeţean PSD Viorica Sandu.

Controversele au fost întrerupt însă de preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea (şi el tot de la PSD), care a fost de acord cu înfiinţarea respectivei comisii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite