Scandal legat de concesionarea parcurilor publice către firme private: „Oraşul va deveni un imens bâlci!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce municipalitatea spune că prin concesiune parcurile vor fi mult mai bine îngrijite, cu aceleaşi costuri ca până acum, angajaţii spun că la mijloc sunt interese ale unor firme ce aparţin unor membri PSD, care vor să transforme Galaţiul într-un „mare bâlci”.

O idee bazată, cel puţin în aparenţă, pe principii economice şi administrative sănătoase, avansată recent de Primăria din Galaţi, este pe cale să declanşeze un imens scandal, cu acuzaţii de interese ascunse şi „blat” politic. Totul porneşte de la faptul că municipalitatea vrea să concesioneze către o serie de firme private circa 30 de parcuri şi zone verzi importante din oraş.

Printre acestea se numără cele mai mari şi frecventate oaze de verdeaţă din oraş - Grădina Publică, Faleza Dunării, parcul Viva, parcul Cloşca, Orăşelul Copiilor. Parcul Ţiglina, parcul Eminescu, parcul CFR, parcul Selgros sau parcul Rizer – dar şi cele mai mari scuaruri aferente unor bulevarde, cum ar fi Brăilei, Oţelarilor sau Calea Galaţi.

Potrivit unor informaţii preliminare (discuţiile propriu-zise pe proiect sunt în fază incipientă la comisiile Consiliului LoCal), firmele concesionare vor primi bani publici pentru a amenaja spaţiile verzi, dar vor avea şi o serie de drepturi legate de amenajarea unor parcuri de distracţii, cu taxă, în zonă.

Argumentele conducerii primăriei faţă de măsura propusă sunt legate de calitatea slabă a prestaţiilor societăţii publice care se ocupă în prezent de administrarea staţiilor verzi: Gospodărire Urbană. „Ceea ce înseamnă activitatea de întreţinere spaţii verzi, la ora actuală reprezintă un alt nivel de performanţă, calitate şi specializare pe care Gospodărire Urbană nu le are şi nici nu a dovedit că le-ar putea avea”, a spus viceprimarul Sorin Enache la recenta şedinţă a comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi.

Viceprimarul a dat şi un exemplu despre proasta activitate, care a făcut să se ajungă la distrugerea unei mari porţiuni din gardul viu din Grădina Publică. „S-a pierdut vegetaţia preţioasă, valoroasă, de buxus din Grădina Publică pentru că angajaţii societăţii  au tuns vârfurile plantei, dar nu au văzut şi dăunătorii, semnele de uscăciune, să vină să ia măsuri de precauţie, de tratament fitosanitar”, a mai spus Enache.

De altfel, ziarul „Adevărul” a prezentat în ultimii ani numeroase exemple de incompetenţă crasă (asta ca să nu folosim cuvinte mai dure) în administrarea spaţiilor verzi din Galaţi, cel mai recent fiind cel cu momentul (filmat) în care muncitorii de la Gospodărie Urbană udau cu furtunul bălăriile cât omul din cartierul Cantemir.

Salariaţii se tem că-şi pierd pâinea

Liderul de sindicat de la Gospodărie Urbană, Paul Vavilov, acuză însă edilii că iau măsuri drastice fără o analiză solidă şi fără o consultare cu cei 250 de angajaţi ai societăţii publice (este controlată 100% de Primăria Galaţi), ceea ce va duce o mare parte dintre salariaţi în şomaj.

„Se creează un precedent. Ni se ia o activitate, după care ne putem aştepta la cu totul alte dorinţe ale factorilor decizionali. Am rugămintea să ţineţi cont de doleanţa noastră şi înainte de a lua decizia, să fim consultaţi”, a spus Paul Vavilov.

În replică, viceprimarul Sorin Enache a admis că există riscul desfiinţării unor locuri de muncă (practic, Gospodărire Urbană va rămâne doar cu spaţiile verzi dintre blocuri, unde nu e mare lucru de făcut), însă că decizia este firească atâta vreme cât societatea nu are capacitatea tehnică să întreţină aşa cum trebuie parcurile. Declaraţia oficialului stârneşte însă rumoare atâta vreme cât dotarea tehnică a Gospodărie Urbană ţine chiar de primărie, care-i stabileşte bugetul pentru investiţii.

Viceprimarul a dat asigurări, însă, că sindicaliştii vor fi invitaţi la dezbaterile din comisiile de specialitate ale Consiliului Local atunci când proiectul va fi promovat în rândul consilierilor, dar a ţinut să amintească totodată că aleşii locali sunt cei care stabilesc oportunitatea şi legalitatea unei decizii.

Acuzaţii de aranjamente politice pentru firmele unor membri PSD

Dincolo de controversele transparente, unii dintre salariaţii de la Gospodărire Urbană spun, însă, că se fac jocuri subterane masive pentru ca  activitatea să fie concesionată unor firme ale unor membri PSD.

„Principalul beneficiar va fi Ionel Borcea, patronul de la Pibunni SRL, care a mai primit în trecut mai multe lucrări de amenajare a unor parcuri. Acum le vrea pe toate, să facă el ce vrea, că nu degeaba este sponsor la PSD. Din ce am auzit, are în plan să umple parcurile cu tot felul de instalaţii de distracţie, cu taxă de acces. Se deschide cutia Pandorei pentru ca oraşul să devină un mare bâlci. În mod normal, fără aceste contracte de concesiune, regulamentele Consiliului Local sunt foarte restrictive cu astfel de activităţie pe domeniul public. Prin concesiune se ocoleşte de fapt legea”, ne-a spus unul dintre angajaţii de la Gospodărire Urbană.

Informaţiile au fost confirmate şi de alte surse din interiorul administraţiei locale, însă deocamdată totul este la nivelul speculaţiilor pentru că, în final, Consiliul Local ar putea decide fie să nu aprobe planuld e concesionare avansat de primărie, fie să-l aprobe, dar cu restricţiile ştiute vizavi de regimul parcurilor de distracţii de pe domeniul public.

Cum vrea Primăria să împartă „caşcavalul”

În esenţă, municipalitatea vrea să scoată la licitaţie amenajarea şi întreţinerea a aproape 30 de zone verzi ale oraşului, în patru loturi. Primul lot vizează parcul Rizer, Grădina Publică, parcul Libertăţii, scuarul bulevardului Galaţi, scuarul străzii Oţelarilor, Rondou Statuie Gară, parcul Eroilor (Prefectură), parc Disco VIP (Ţiglina) şi parc Selgros (la ieşirea din Galaţi, spre dig, pe partea stângă).

Al doilea lot cuprinde Orăşelul Copiilor, parcul Cloşca, parcul Unicom şi Rondoul IFR, parcul de la Patinoar, parcul Viva, Casa de Cultură, parcul din Micro 39 (aferent blocului V4), parcul din Micro 17 (aferent Penny Market) şi scuarul de pe strada Siderurgiştilor.

Lotul al treilea vizează parcul CFR, parcul Eminescu, parcul din Micro 13B, parcul de la Turnul TV, parcarea din Micro 19 aferentă Liceului Economic, parcul I.C. Brătianu, parcul Ghe. Asachi, scuarul central strada Traian Vuia, iar lotul 4 cuprinde scuarul de pe strada Brăilei (central) şi Faleza Superioară a Dunării taluz (porţiunea cuprinsă între Biserica Precista şi Parcul Viva).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite