Savantul român Grigore Antipa, omagiat printr-o expoziţie la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Antipa FOTO Arhiva Adevărul
Grigore Antipa FOTO Arhiva Adevărul

Expoziţia specială închinată marelui cercetător român este realizată de Muzeul Naţional ce poartă numele savantului, va fi deschisă miercuri, 10 octombrie, şi va fi disponibilă publicului până la sfârşitului lunii februarie a anului 2019.

Miercuri, 10 octombrie 2018, începând cu ora 13.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Grigore Antipa 150”, realizată de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” Bucureşti,  ca un omagiu adus celui care a fost Grigore Antipa, personalitate complexă, ctitor de instituţii culturale şi de cercetare, dar şi un diplomat apreciat al epocii sale, informează reprezentanţii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Antipa este considerat un deschizător de drumuri, în mai multe domenii ale ştiinţei româneşti, fiind primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autor al conceptelor de biosociologie şi bioeconomie. Opera cea mai dragă a lui Grigore Antipa a fost Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, una dintre cele mai vizitate şi îndrăgite instituţii de cultură din România.

Expoziţia „Grigore Antipa 150”, itinerată la Galaţi, va prezenta o serie de 16 panouri cu fotografii, care vor călăuzi vizitatorii prin câteva etape ale vieţii savantului. În acelaşi timp, vor putea fi admirate piese cu valoare ştiinţifică, istorică şi documentară, care fac parte din patrimoniul muzeului bucureştean şi care au fost personal colectate şi studiate de Grigore Antipa.

Graţie fotografiilor şi documentelor expuse, care au supravieţuit încercărilor istoriei, va putea fi descoperită actualitatea operei lui Antipa, cel ce a reuşit să acţioneze ca un liant între oamenii de rând şi cei cu putere de decizie, ajutând la dezvoltarea comunităţilor şi, în final, la atingerea unui nivel de dezvoltare economică a României demn de marile puteri europene.

La rândul său, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi – oraş al confluenţei Dunării cu două dintre marile râuri ale României, Siret şi Prut – aduce propriul omagiu savantului român, care a pus bazele valorificării durabile a bioresurselor acvatice, ca sursă viabilă pentru economia ţării, dar şi pentru bunăstarea comunităţilor pescăreşti. Grigore Antipa a fost cel care a elaborat planul de conservare şi valorificare a luncii inundabile a Dunării, distrusă azi în mare parte.

Expoziţia „Grigore Antipa 150” va rămâne deschisă  la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până la sfârşitul lunii februarie 2019.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite