Sărbătoare la Dunărea de Jos. Peste 1.500 de artişti din 12 ţări urcă pe scenă, timp de trei zile, la Brăila şi Galaţi

Sărbătoare la Dunărea de Jos. Peste 1.500 de artişti din 12 ţări urcă pe scenă, timp de trei zile, la Brăila şi Galaţi

Se anunţă distracţie mare la Galaţi şi Brăila în acest week-end şi luni FOTO CCDJ

Brăila  este în mare sărbătoare încă de la jumătatea acestei săptămâni, zilele oraşului întinzîndu-se până pe 15 august (inclusiv), cu zeci de concerte, expoziţii, festivaluri şi concursuri. Şi Galaţiul găzduieşte, între 12 şi 15 august, Festivalul Internaţional de Folclor.

Distracţie mare în acest week-end, dar şi în ziua de luni, la malul Dunării. Atât la Brăila, cât şi la Galaţi au loc zeci de evenimente, sute de mii de oameni fiind aşteptaţi să participe la acestea, ca în fiecare an, de Zilele Brăilei, de Festivalul Internaţional de Folclor şi de Ziua Marinei.

AICI: Programul complet al Zilelor Brăilei

AICI: Programul festivalului de folclor de la Galaţi

Capul de afiş îl ţin, fără îndoială, la Dunărea de Jos, Zilele Brăilei, care au început încă din 10 august şi care se vor încheia pe 15 august, cu un fabulos foc de artificii. Programul evenimentelor de la Brăila este, de altfel, foarte dens. Nu mai puţin de 1.000 de artişti din România şi din străinătate vor urca pe scenele amenajate în 12 locuri din toate zonele importante ale oraşului.

Punctul central al evenimentelor rămâne, totuşi, Faleza Dunării, acolo unde sunt programate majoritatea concertelor din cursul serii (cu excepţia zilei de sâmbătă, când este doliu naţional, iar manifestările sunt suspendate).

Vineri şi duminică seară, de la ora 18,00, scena de pe Faleză va aparţine artiştilor din zona folclorică. Vineri vor fi reprezentaţii de dans (în cadrul Festivalului Naţional „Lină Chiralină”), dar şi spectacole tradiţionale oferite de ansamblurile comunităţilor greacă şi lipoveană din Brăila.

Tot vineri au loc spectacole de teatru (trupe din patru oraşe joacă în total opt piese, cele mai multe pentru copii), jazz, folk, fanfară, muzică populară, dans şi film şi în următoarele locuri: parcul Dinamo, esplanada de la Primărie, parcul Vidin, parcul Zoo, Piaţa Traian, parcul Caporal Muşat, Calea Galaţi, Grădina Publică, parcul Monument şi la Brăila Mall.

Duminică, pe Faleză vor cânta, între 19,30 şi miezul nopţii, peste 20 de interpreţi cunoscuţi, în frunte cu Margareta Clipa şi Maria Dragomiroiu, iar partea coregrafică va fi asigurată de ansambluri de dans din România, Turcia şi Bulgaria. În toate locurile în care au fost concerte vineri se vor ţine spectacole şi duminică, pe tot parcursul zilei, artiştii fiind nevoiţi să facă un adevărat maraton între diversele locaţii.

În paralel cu toate acestea, în oraş va avea loc (în frumosul centru vechi) şi Târgul Naţional al Anticarilor şi Buchiniştilor, precum şi mai multe curse de carturi, dar şi şase expoziţii speciale, în unităţile muzeale brăilene.

Un eveniment cu totul aparte va fi, duminică, 14 august, parada maşinilor de epocă. Aceasta începe la ora 10,30 şi va parcurge un traseu lung de aproape 15 kilometri, între Brăila Mall şi parcarea primăriei oraşului. În acest din urmă loc vor avea loc, de la ora 19,00, mai multe demonstraţii de îndemânare auto cu maşini de epocă.

Luni, 15 august, este rândul marinarilor să fie în prim plan. De la ora 9,00, pe Dunăre şi pe Faleză vor avea loc parada navală, exerciţii navale, competiţia de canotci 10+1 (pe traseul Brăila – Galaţi) organizată de Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23”, alegoria zeului Neptun şi jocurile marinăreşti.

Pe tot parcursul zilei, în celelalte 11 locaţii menţionate mai înainte se vor desfăşura concursuri, parade de personaje de desene animate, spectacole de folclor şi teatru.

Seara, de la 20,40, pe Faleza Dunării, va avea loc spectacolul de închidere a Zilelor Brăilei. Pe scenă vor urca DJ Project şi Carla’S Dreams, iar către miezul nopţii va avea loc un spectacol de lasere.

Şi la Galaţi vor fi câteva zeci de mii de oameni la evenimentele de vineri, duminică şi luni. Vineri seară, de la ora 18,30, pe esplana Casei Sindicatelor din oraşul dunărean va debuta a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”, la care participă aproape 500 de artişti din zece ţări: România, Moldova, Bulgaria, Estonia, Ucraina, Rusia, Taiwan, Grecia, Macedonia şi Spania. Festivalul se va încheia luni.

Şi la Galaţi la avea loc o impresionată defilare a navelor de luptă şi comerciale, o demonstraţie de tehnică militară, concerte folclorice şi de fanfară, precum şi focuri de artificii şi jocuri de lasere.

Intrarea publicului la toate evenimentele de la Brăila şi Galaţi este liberă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: