Sandrina Mindu găseşte binele în sufletul omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un psiholog recunoscut pentru profesionalismul său, specialist în psihoterapia experienţială şi a unificării individuale şi de grup.Este îndrăgostită de observarea şi înţelegerea sufletului uman.

Pasiunea pentru ordonarea gândurilor şi luminarea abisului intim din sufletul şi din viaţa fiecăruia dintre cei care îi cer ajutorul a determinat-o să dezvolte o relaţie ştiinţifică cu domeniul extrem de complex al psihologiei.

În viaţa de zi, cu zi, noi îi spunem suflet, în timp ce Sandrina Mindu îl numeşte psihic şi acesta preprezintă „obiectul muncii sale". Aplică toate cunoştinţele şi experienţa sa pentru a-şi ajuta semenii să trăiască simplu, normal, eficient şi cu iubire.

Este un domeniu în care dacă eşti curios şi preţuieşti cu adevărat fiinţa umană, nu te poţi plafona şi nu-ţi ajunge o viaţă pentru a ajuta înţelegând. E fascinant!".

Şcoala terapeutică în care s-a format Sandrina Mindu are în vedere „unificarea omului". Prin psihoterapie, polarităţile se armonizează, se unifică. În acest fel, rezultă un om care trăieşte mai bine în relaţie cu el însuşi şi cu ceilalţi.

Am întrebat-o pe Sandrina dacă se simte încărcată de problemele pe care zilnic i le destăinuie pacienţii săi, în cursul şedinţelor de psihoterapie.

Mi-a răspuns că, dacă ar prelua problemele celorlalţi, nu ar mai putea lucra eficient, deoarece, după cum afirmă, rolul său este acela de a-şi însoţi pacienţii şi de a-i ajuta să găsească singuri drumul spre vindecare, „Nu tehnicile psihoterapeutice soluţionează, ci persoana aflată în relaţia terapeutică. Terapeutul însoţeşte clientul în călătoria lui interioară pe parcursul căreia sunt activate propriile resurse de revenire la o existenţă normală ".

Psihologul ne-a mai dezvăluit faptul că pentru a putea face această meserie, a fost necesară o pregătire specială. A lucrat, în primul rând, asupra ei însăşi. A trecut printr-un proces de „dezvoltare personală".

În tot acest timp a avut propriul supervizor, propriul mentor, un fel de psihoterapeut personal. De fapt, această muncă cu ea însăşi continuă, evoluează zi, de zi, şi nu se va opri niciodată, fiind un proces continuu.

Este psihologia o ştiinţă?

Nu am putut să nu contest (mai mult formal) calitatea de ştiinţă a psihologiei, adăugând că este un domeniu în care nu poţi prevedea nimic din evoluţia ulterioară a unui individ, fiecare fiind unic, irepetabil şi imprevizibil.

Interlocutoarea mea a replicat că psihologia este un domeniu care şi-a definit de mult obiectul de investigaţie şi cercetare, şi-a stabilit metodele de cunoaştere, şi-a fundamentat legile: "Este o ştiinţă, dar una aparte, datorită complexităţii sistemului psihic. Legile ei sunt probabiliste. Şi apoi, nu-şi propune neapărat predicţia comportamentală ca prim obiectiv, ci optimizarea existenţei umane".

MININTERVIU
Care este rolul psihologiei în societate? Are ea ambiţia unei „discipline a salvării"?
E o disciplină complexă şi extrem de utilă. Te ajută să cauţi, să descifrezi, să înţelegi, să fii mai bun, şi, în anumite cazuri, să fii salvat, dar numai dacă vrei. Nimic nu se poate face fără acordul şi implicarea personală a celui cu al cărui psihic lucrezi .
Care sunt cele mai importante valori pentru dumneavoastră?
Viaţa trăită e cea mai importantă pentru mine, mai ales că lucrez cu clienţi, care, pe ici, pe colo, vorbind în sens metaforic, au„murit puţin". Şi desigur sunt importante autenticitatea, iubirea, binele. Îmi place viaţa trăită cât mai lenar posibil şi, neapărat, împărtăşită.

ce-i place/ce nu-i place
Să fiu cu familia şi prietenii mei, să râd, să dansez, să petrec cât mai mult timp cu fiica mea, să citesc, să văd filme bune, să călătoresc (aş vrea să cunosc cât mai mult din lumea asta, să văd cât mai multe locuri şi comunităţi). Îmi place peştele (cel mai mult), îmi plac fructele, salatele.

Nu-mi plac minciuna şi neîncrederea pe care o aduce cu ea. Nu-mi plac furia şi nepoliteţea din trafic. Constat cât de greu reuşesc oamenii să comunice cu adevărat şi să fie toleranţi. Este un exerciţiu de firesc şi de generozitate umană să fii bun cu celălalt şi, iată, că nu ne reuşeşte tot timpul !

PROFIL

Născută. 27 iulie 1974, Galaţi.

Studii. Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie, Specializarea Psihologie(1993 - 1997), Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Şcoala Doctorală (2005 - prezent)

Ocupaţie. Psiholog, psihoterapeut, lector universitar.

Familie. Căsătorită, un copil.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite