Sănătatea gălăţeană a primit o grea lovitură.Oraşul a rămas fără dispensare TBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sediul celui de pe strada Culturii a fost retrocedat, iar clădirea dispensarului din cartierul Ţiglina I a fost evacuată din cauza tasării. Situaţia este critică în condiţiile în care, conform statisticii Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Galaţi sunt raportate anual 700 de cazuri noi de TBC.

CITEŞTE ŞI:  Focar de infecţie la fostul Centru de Transfuzie Sanguină din Ţiglina I

Reţeaua medicală de ftiziologie din municipiul Galaţi a primit o grea lovitură ca urmare a faptului că ambele dispensare din subordinea Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) au rămas fără sedii.

Cel de pe strada Culturii a fost retrocedat vechilor proprietari, care l-au transformat în restaurant, iar cel din Complexul Francezi a fost închis din cauza tasării, existând riscul să se prăbuşească.

Soluţie de compromis

Pentru a depăşi impasul în care se află şi a veni în sprijinul bolnavilor, conducerea Spitalului TBC a decis ca dispensarele să fie comasate şi să funcţioneze deocamdată într-un spaţiu restrâns din incinta unităţii.

Foto: Cosmin Costache

image

„Am mutat birourile medicilor de specialitate într-un corp administrativ, care a fost reabilitat cu sprijinul Consiliului Judeţean. Într-adevăr este o problemă. Avem nevoie de dispensare care să deservească populaţia din cartiere", ne-a declarat dr. Monica Necula, managerul Spitalului TBC din Galaţi.

O soluţie pentru ieşirea din acest impas ar exista. În cartierul Ţiglina I este disponibilă clădirea în care a funcţionat Centrul regional de Transfuzii, în prezent abandonată şi vandalizată de oamenii străzii.

image

„Clădirea se degradează de la o zi la alta, iar reabilitarea ei va costa şi mai mult. Noi am predat o expertiză tehnică primăriei şi am cerut finanţare, dar nu s-a făcut nimic în acest sens. Trimitem mereu adrese, dar ne tot amână. Ne dau răspunsuri evazive", spune Monica Necula, directorul Spitalului TBC.

Situaţia deplorabilă în care se află fostul Centru de Transfuzii este cunoscută şi de către autorităţi, care însă preferă să dea vina pe lipsa fondurilor.„Nu sunt bani prevăzuţi la buget pentru anul acesta", a spus Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Problema este cunoscută şi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi: „Consiliul Local trebuia să transfere fostul sediu al centrului de transfuzii în proprietatea Spitalului TBC. Toţi au fost de acord dar când să se voteze, au dat înapoi”, ne-a declarat Valentin Boldea, şeful DSP.

700 cazuri noi de TBC

Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, a crescut numărul de pacienţi rezistenţi la medicaţia clasică împotriva acestei maladii, de la 27 de cazuri/1000 de locuitori, la 44.

„Trebuie să facem un dispensar TBC modern. Nu se poate să funcţionăm într-un spaţiu restrâns, în condiţiile în care la Galaţi sunt raportate anual 700 de cazuri noi de TBC”, spune şeful DSP.

„De cele mai multe ori, este vorba despre persoane diagnosticate cu TBC, care nu s-au tratat complet. După două luni, ameliorate, acestea abandonează tratamentul, crezând că s-au vindecat. Peste un timp însă, se îmbolnăvesc cu tulpina multidrog rezistentă", a  spus dr. Claudia Scorpan, directorul medical al spitalului TBC.

Până municipalitatea va binevoi să găsească fonduri pentru reabilitarea fostului Centru de Transfuzii, bolnavii de tuberculoză sunt nevoiţi să stea la cozi sau să-şi facă programare pentru consultaţiile de control.

Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite