SANĂTATEA MOARE. Mii de bolnavi îngălbeniţi de aşteptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa pe lista de aşteptare
Viaţa pe lista de aşteptare

Mii de persoane infectate cu virusul hepatic C  depind de tratamentul gratuit sau compensat prin Casele Judeţene de Sănătate Se estimează că în România  ar exista aproape un milion de persoane infectate cu virusurile hepatice B şi C.

Din cauza lipsei fondurilor, 140 de gălăţeni, care suferă de hepatita B, C şi de ciroză şi au nevoie de tratament cu Interferon, se află, de aproximativ doi ani,  pe lista de aşteptare a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Din păcate, pentru unii dintre bolnavi, banii ar putea veni prea târziu...

Situaţia este la fel de dramatică şi în celălalte judeţe din zona sud-estică a ţării. De pildă, pe lista de aşteptare a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, se află 112 bolnavi cu hepatită C şi B. La Buzău sunt 152 de bolnavi, iar în judeţul Vrancea, 160 de focşăneni aşteaptă interferonul care le poate prelungi viaţa.

 Tratamente extrem de costisitoare

Conform doctorului Dan Botezatu, şeful secţiei clinice Gastroenterologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, coordonator al Programului naţional pentru hepatită,  infecţiile hepatice cronice cu virusurile B şi C, şi mai ales ciroza, sunt afecţiuni al cărot tratament este costisitor. Lunar costurile pentru un bolnav se ridică la 7000-8000 de euro.

Dosarele bolnavilor se trimit spre aprobare şi evaluare la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pe măsură ce tratamentul unui pacient s-a finalizat, un alt pacient va primi medicaţia în locul său. Medicii spun că anul acesta a fost foarte greu pentru bolnavii cu afecţiuni hepatice, deoarece fondurile au fost limitate, iar aprobările pentru interferon au venit din ce în ce mai greu.

 „Un bolnav de hepatită sau ciroză trebuie să facă un tratament de 12 luni. Aprobarea tratamentului gratuit sau compensat o dă Casa Naţională de la Bucureşti în funcţie de fonduri. Anul acesta,s- au acordat foarte puţini bani pentru tratamentul acestor boli”, ne-a declarat dr. Botezatu.

Morbiditatea, în ascensiune

Potrivit medicilor, se estimează că în România  ar exista aproape un milion de persoane infectate cu virusul hepatic B şi C .
Îngrijorător este faptul că la infecţia acută cu virusul hepatic,  în opt din zece cazuri, persoana respectivă nu prezintă niciun  simptom. Ulterior, pot apărea dureri musculare, dureri ale articulaţiilor, greaţă, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, urină închisă la culoare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite